Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

08.03.2018
Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

Cynaderki, cynaderki - tajemniczo brzmią, co się kryje pod tą nazwą? To po prostu nerki, w tym przepisie cielęce. Niektórzy zarzekają się, że nie wezmą ich do ust, choć niegdyś były uwielbiane i często gotowane w kuchni. Ich przyrządzenie zajmuje trochę czasu, podobnie jak przy flaczkach - może dlatego nie są już tak chętnie przygotowywane w kuchni. 

Ze względu na swoją specyfikę smakową i zapachową muszą przejść dokładną obróbkę. Trzeba je dokładnie oczyścić, moczyć w wodzie i długo obgotowywać. Następnie powinny być pokrojone na małe kawałki - jak na gulasz, a twarde części powinny być wycięte. 

Pomimo swojej pracochłonności, danie jest przepyszne, a niektórzy uważają je wręcz za najlepsze z podrobów. Spróbujecie? 

 

Składniki:

  • 500 g cynaderek cielęcych
  • 2 szalotki
  • 5–6 pieczarek
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 50 ml koniaku lub brandy do flambirowania
  • 150 ml wermutu
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
  • 2–3 łyżki masła
  • 6 minimarchewek
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • do smaku: Kmin rzymski mielony, Rozmaryn suszony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2018 00:18
Pyszności kuszące smakiem i wyglądem;)

jejkuchnia

13.03.2018 16:33
Cudowne danie, chętnie bym zjadła. :)

Polecane przepisy

prymat