Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

01.03.2018
Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

Nowy sezon programu "Doradca Smaku" rozpoczyna wyjątkowy przepis na sycące danie śniadaniowe. Jajka w koszulce en meurette to pyszna propozycja dla osób, które uwielbiają kuchnię francuską. A jeśli nigdy nie przygotowywaliście jajka w koszulce, zobaczcie, jak robi to sam Michel Moran i powtórzcie to w domu! 

Jajka en meurette to po prostu jajka w sosie na bazie wytrawnego wina, boczku oraz cebuli - bardzo popularne w regionach Francji, słynących z wyśmienitego wina. Prowadzący zdradza w programie przepis na danie, które przygotowywał, uczęszczając jeszcze do szkoły gastronomicznej. Bez wątpienia połączenie tych składników z jajkiem w koszulce na pewno Was zaskoczy!

 

 

Składniki:
2 szalotki
200 g surowego wędzonego boczku
5­­−6 łyżek masła
400 ml czerwonego wytrawnego wina
4 kromki pieczywa tostowego
2 jajka
2–3 łyżki octu
1 ząbek czosnku
świeża natka pietruszki do dekoracji
do smaku: Goździki całe, Tymianek suszony, Liść laurowy suszony,
Gałka muszkatołowa cała, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

13.03.2018 16:40
Nigdy nie robiłam jajek w koszulce, choć zawsze chciałam spróbować. Chyba wreszcie muszę wziąć się do roboty. :)

Bożena Matuszczyk

02.03.2018 11:30
Ciesze sie z nowego sezonu Doradca Smaku i z przepisów z których moge swobodnie zkorzystac .Super program.i ciesze sie że moge byc z Wami.;););)

Polecane przepisy

prymat