Święta to czas prawdziwie magiczny, pełen wspaniałych chwil i radości. W trakcie rodzinnych spotkań przy świątecznym stole nie może zabraknąć słodkiego akcentu jakim są różnego rodzaju wypieki. Sernik i makowiec bezwzględnie wiodą wówczas prym. Co jeszcze pojawia się na Świątecznym stole?
Na polskich stołach dominuje barszcz, natomiast zupa grzybowa jest kolejna pod względem popularności. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami powinno znaleźć się w niej sporo grzybów – najlepiej szlachetnych, a do tego makaron łazankowy.
Chyba nie ma domu, w którym potrawa z kapustą z grzybami nie pojawiłaby się na wigilijnym stole. Warto przygotować większą ilość kapusty z grochem i grzybami. Będzie pasować nie tylko do wigilijnego karpia, ale też mięs w pierwszy i drugi dzień Świąt. Taki farsz świetnie sprawdzi się również jako nadzienie kapuśniaczków – drobnych przekąsek na trzy kęsy. Kapustę przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, czyli trio ziół, które sprawią, że poczujemy prawdziwy smak Świąt.
Zgodnie z tradycją przestrzegamy postu w Wigilię, dlatego też ten dzień śledziem i karpiem stoi. Na wigilijnym stole powinny się więc znaleźć propozycje na dania wykwintne, lecz bez wykorzystania mięsa w składnikach.
Choć w Wigilię obowiązuje post od potraw mięsnych, to już na świątecznym stole nie może zabraknąć soczystego mięsiwa i tradycyjnych pieczeni, których zapach roznosi się po całym domu.
A co do picia? Kompot z suszu to jedna z tych rzeczy, które się uwielbia lub… wręcz przeciwnie. Jeśli użyjemy owoców wędzonych, smak i aromat kompotu będzie niezwykle charakterystyczny i silny. Alternatywą dla kompotu z suszu może być kompot z owoców cytrusowych z przyprawami korzennymi.
A co u Was pojawia się na wigilijnym stole?