Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik piernikowi nierówny

Piernik piernikowi nierówny

Korzenne specjały wieszamy na choince, obdarowujemy nimi bliskich, a ich aromat wprowadza nas w klimat rodzinnych świąt. Wszak Boże Narodzenie pachnie grzybami i piernikiem. Może warto przejrzeć babcine przepisy i wznowić tradycję? Piernik z prostego ciasta przeistoczył się w prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. W ruch poszły specjalnie wykonane foremki. W XIV w. na dworach serwowano korzenne tarcze herbowe i miniaturowe wizerunki rycerzy. Dziś radują podniebienie lukrowane serca i gwiazdki z nadzieniem z marcepanu. 

Historie na temat powstania piernika są dość zagadkowe. Jedna z nich głosi, że ojczyzną pierników są Niderlandy. To w Holandii znajdowały się największe porty średniowiecznej Europy. Właśnie tam z Bliskiego Wschodu przywożono wonne przyprawy. Cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa były wówczas bardzo drogie. W oczekiwaniu na kupców nie pomagał krótki czas spożycia przypraw, które zamknięte w magazynach i ładowniach często wietrzały lub pleśniały. Do końca nie wiadomo, kto wpadł na pomysł połączenia przypraw w jednym wypieku, jednak to jemu należą się szczere gratulacje!

W Polsce piernik początkowo nazywano miodownikiem, ze względu na słodki dodatek do korzennej masy. Potem przyjęto nazwę piernik, od staropolskiego przymiotnika pierny, który mówił o pieprznym i intensywnym smaku domowego wypieku. 

Jeśli choć raz robiliśmy zakusy na domowe pierniczki, wiemy, że ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Według niektórych receptur, czas leżakowania po wypieczeniu to czasem nawet kilka tygodni. Zbyt wczesne skuszenie się na „kamienne ciastko” może poskutkować wizytą u dentysty. Wszystko za sprawą miodu, który ma działanie konserwujące, dlatego wypiek jest początkowo twardy. Dopiero zamknięty w szczelnym pojemniku zaczyna mięknąć. W tym miejscu warto także rozwiązać jedną z tajemnic dzieciństwa – przypomnienia babci lub mamy o tym, by po nie sięgać za wcześnie, były uzasadnione.

bietka 01.12.2017 14:31
Ja własnie jutro z córeczkami zaczynam piec pierniczki, już nie mogę doczekać się tego zapachu który będzie roznosił się po całym domu :)
Bożena Matuszczyk 01.12.2017 14:30
Ale śliczne i to prawda ze piernik piernikowy nie równy .Zgadzam sie w zupełności.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak