Aktualności Doradcy Smaku

kaczka

Zacznij już przygotowania do Świąt!

Jak co roku sen z powiek spędza pytanie – jak przygotować święta tak, aby było perfekcyjnie, a zarazem w granicach rozsądku. W naszej polskiej tradycji niezwykle ważny stał się właśnie aspekt kulinarny świąt. Jeśli przyjdzie nam samodzielnie odpowiadać za świąteczne przygotowania, wówczas koniecznie należy rozpisać sobie kalendarz prac, aby „ogarnąć” dom czy przyrządzanie potraw. Nie ma nic gorszego niż przygotowania na ostatnia chwilę.

Pierwsza połowa grudnia to dobry moment, aby zabrać się za uszka i pierogi. Jeśli tylko uznamy opcję „nie do końca perfekcyjnej pani domu”, to idealny czas, aby przygotować pyszne, a jakże czasochłonne uszka. Możemy na spokojnie np. w piątek przyrządzić farsz, a rano w sobotę przygotować ciasto, ulepić uszka i zamrozić je. W Wigilię zamrożone uszka wystarczy wrzucić na posolony wrzątek.  Smakują doskonale, a my w dniu Wigilii będziemy mieć chwilę czasu na zadbanie o własny wygląd!

Kulinarny kalendarz przedświąteczny....

- 4 tygodnie przed – PIERNICZKI – może je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 
- 3 tygodnie przed – ustalić MENU.
- 3 tygodnie przed lub dużo wcześniej można przygotować marynaty i konfitury, z których nie tylko będziemy korzystać podczas świąt, ale również ładnie zapakowane mogą stanowić miły i praktyczny upominek.
- 3-2 tygodnie przed – ZAKUPY (suche składniki: przyprawy, mak, bakalie).
- 2 tygodnie wcześniej - USZKA I PIEROGI – można je ulepić i... zamrozić. 
- 4 dni przed – można namoczyć i zamarynować FILETY ŚLEDZIOWE. 
- 4 dni przed – namoczyć mak oraz przygotować MASĘ MAKOWĄ z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek. 
- 3-2 dni przed Wigilią możemy upiec CIASTA. Babka czy piernik nie straci swojej świeżości, a ponadto wcześniej przygotowany piernik można wykorzystać do przygotowania sosu piernikowego.
- 2 dni przed - KAPUSTA Z GRZYBAMI, która po kilku dniach będzie zdecydowanie smaczniejsza. 
- 1 dzień przed – BARSZCZ - proponujemy ugotować barszcz czerwony dzień wcześniej. 
- 1 dzień przed - zamarynować świeże RYBY, które będziemy smażyć bezpośrednio przed podaniem. 
- 1 dzień przed – ugotować warzywa, pokroić i przygotować tradycyjną SAŁATKĘ JARZYNOWĄ. 
- 1 dzień przed – ugotować KOMPOT Z SUSZU – najlepiej smakuje mocno schłodzony.
W dniu Wigilii: przygotować stół, usmażyć ryby, ugotować uszka i pierogi, podgrzać i doprawić uprzednio przyrządzone potrawy.

 

Przeczytajcie więcej na temat naszych przedświątecznych porad w ARTYKULE

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Super pomysł na taki kalendarz;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    No tak :) to czas przed Wigilią i potrawy wigilijne a gdzie jeszcze dwa dni świąt ?
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    My jutro zaczynamy pieczenie pierniczków :)

Dodaj komentarz