Aktualności Doradcy Smaku

istock_000027850376medium

Chrzan – must have na jesień i zimę

Ostry i charakterystyczny chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań – zarówno prosto ze słoika, jak i jako dodatek do różnych dań. Możemy go dodawać do wędlin, mięs i pieczeni, aby ożywić i urozmaicić ich smak. Łyżka chrzanu dodana do wszelkich sosów, dressingów, a także zup sprawi, że będą one bardziej wyraziste. Jesienią i zimą chrzan doskonale sprawdzi się w naszym menu, gdyż jest nie tylko smaczny, ale też rozgrzewający i zdrowy.

A co takiego ma w sobie chrzan, że trudno się bez niego obejść?

Chrzan jest bogaty w witaminę C, której szczególnie potrzebujemy zimą. Ma również ostry, ciekawy smak, który wspaniale koresponduje z mięsem. Masło, mięso lub ryby owinięte w liście chrzanu dłużej zachowają świeżość, a pokrojone korzenie chrzanu rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów. W kuchni polskiej chrzan tradycyjnie łączy się ze śmietaną lub z buraczkami, tworząc ćwikłę. To również nieodzowny dodatek do kiszenia ogórków oraz składnik zimnych i ciepłych sosów. Zastosowań chrzanu jest jednak znacznie więcej! I tak na przykład chrzan tarty doskonale podkreśli smak białego sera, musów, past i majonezów. Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych przekąsek - pieczonych mięs, jaj, czy galaret. Łącząc Chrzan żurawinowy Smak z czerwonym winem, otrzymamy sos idealny do pasztetów i pieczonych mięs. Z kolei do Chrzanu śmietankowego Smak można dodać starty imbir – dawka smaku i zdrowia gwarantowana. Dla zaostrzenia smaku chrzan można dodać do żurku, zupy ziemniaczanej, a także majonezu. W wersji „sauté” wspaniale dopełni smak pieczonych i smażonych mięs, karkówek i steków. Tak więc chrzan ogłaszam absolutnym „must have” tej jesieni i zimy.

Klasyk w wielu wariantach

Jeśli tylko lubicie chrzan, możecie wybierać spośród kilku pysznych wariantów. Mam propozycję zarówno dla miłośników ostrego smaku, jak i łagodnych akcentów. Do wyboru jest Chrzan tarty, Chrzan śmietankowy, Krem chrzanowy, a także Chrzan z żurawiną Smak. 

Gorąco polecam przepisy, dzięki którym być może odkryjecie zupełnie nowe możliwości chrzanu i przekonacie się, że warto zawsze mieć go pod ręką.

 

 

   

Żurek śląski z chrzanem

 

Kaczka z chrzanem żurawinowym

 

Krem z batatów z chrzanem

 

   

Kotlety jajeczne z chrzanem

 

Placki ziemniaczane z chrzanem

 

Chrzanowy kurczak pieczony

 

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Smakowite potrawy.Za bardzo nie lubie chrzanu ale widzę że warto go używać i dodawać do potraw;)

Dodaj komentarz