Aktualności Doradcy Smaku

ds7_p29_udka_z_kaczki_foto_krystianszczesny_0037

Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

Kaczkę najczęściej przygotowujemy na święta lub uroczyste okazje. Mówiąc wprost, ten rodzaj mięsa serwujemy w swoich domach zdecydowanie za rzadko. Jest w końcu pyszne i delikatne w smaku, bez wątpienia urozmaici nasze codzienne menu.

Kaczka zazwyczaj podawana jest z owocami. Wiele osób uważa, że najlepiej smakuje na słodko - z jabłkami, ale znajdą się i tacy, którzy to mięso wolą w wersji wytrawnej. Michel Moran postawił na zróżnicowane dodatki i przygotował pyszne udka z kaczki z włoską kapustą, marchewką, cebulą i oczywiście jabłkiem. To danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i jestem pewien, że zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. 

 

 

Składniki:
3 udka z kaczki
3 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 główka włoskiej kapusty
1 jabłko
25 g masła
250 ml bulionu warzywnego
50 ml oleju słonecznikowego
kilka gałązek świeżego koperku
Do smaku: Pieprz kolorowy ziarnisty, Cząber suszony, Ziele angielskie całe, Kminek cały, Sól morska Prymat

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Bardzo pomysłowo i smacznie.Przepis mi sie podoba i na pewno spróbuje tak przygotowanej kaczki.;)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Kaczka właśnie się dusi- danie jeszcze nie spróbowane ale faktycznie aromat przypraw czuć w całym domu. Liczę, że będzie pyszne ;-)

Dodaj komentarz