Aktualności Doradcy Smaku

2889_fit-800-600

Jak przyrządzić pyszne pasty z oliwek i suszonych pomidorów?

Cierpkie zielone oliwki, nieco słodsze oliwki czarne oraz słodko-kwaśne suszone pomidory to doskonały pomysł na przygotowanie past kanapkowych. Sprawdzą się jako pyszny dodatek do ulubionego pieczywa, lecz nie tylko. Można nimi również faszerować jajka na twardo, babeczki czy tartinki. Świetnie komponują się z serami, wędlinami oraz wszelkimi warzywami. Urozmaicą nasze śniadania, a także będą świetną przekąską między posiłkami. Z powodzeniem sprawdzą się również podczas przyjęć i spotkań ze znajomymi. Naprawdę warto zaprosić na stół aromatyczne, pełne słońca oliwki i suszone pomidory. Są nie tylko smaczne, ale są także skarbnicą witamin i cennych wartości odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E – a to pełny pakiet, który chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają również cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Oliwki, co szczególnie ważne jesienią i zimą, wzmacniają odporność. Przy tych wszystkich zaletach mają także inne właściwości – są niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Bardzo podobne walory mają suszone pomidory. Zawsze miejmy je pod ręką, bo to świetny pomysł na błyskawicznie przygotowaną oryginalną i świeżą przekąskę.

 

Suszone pomidory, czyli jak cieszyć się pomidorami doskonałej jakości zimą?

Suszone pomidory to pomysłowy i bogaty w smaki dodatek. To także skarbnica witamin i antyoksydantów, których mają znacznie więcej niż świeże warzywa. Ich słodko-kwaśny smak przywodzi na myśl wakacje w krajach śródziemnomorskich. Warto je jeść szczególnie zimą i jesienią, gdyż nie tylko dostarczają witamin, ale też wzmacniają naszą odporność. Poza tym wszystkim są po prostu pyszne.

 

Wstęp do past, czyli jak przygotować tapenadę?

Tapenada to chyba najpopularniejsza pasta, którą przygotujemy na bazie oliwek. Wywodzi się z Prowansji, jednak odnajdziemy ją w kuchniach wielu krajów śródziemnomorskich. To pyszne smarowidło do pieczywa przygotujemy sami już w kilka minut. Aby nadać mu interesujący i bardziej urozmaicony smak, koniecznie dodajmy do niego czosnek; ożywczy kwaśny akcent nadadzą natomiast kapary. Jeśli jesteśmy smakoszami anchois, również możemy się pokusić o ten dodatek do tapenady.

Poniżej kilka propozycji na pasty, które szczególnie przypadły mi do gustu. 

   

Pasta z suszonych pomidorów

 

Tapenada – pasta z oliwek

 

Tapenada z czarnych oliwek

 

   

Pasta z suszonych pomidorów z oliwkami

 

Jajka faszerowane pastą z pomidorów

 

Pasta z suszonych pomidorów z bazylią

 

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Bardzo pomysłowe pasty na pewno skorzystam z przepisów.

Dodaj komentarz