Doradca Smaku VII: Schab wieprzowy z aromatycznymi dodatkami, odc. 35

01.11.2017
Doradca Smaku VII: Schab wieprzowy z aromatycznymi dodatkami, odc. 35

Chciało by się powiedzieć, że schab dobry jest od święta, a tymczasem z powodzeniem spisze się podczas codziennego obiadu. Dziś wystąpi w aromatycznych dodatkach.

 

Jak słyszycie o pieczonym schabie to pewnie od razu myślicie, że nie macie na to czasu. Błąd! Dzisiejszy przepis to dowód na to, że schab pieczony możecie przygotować w domu bez większego wysiłku. Michel Moran przyrządził dzisiaj wersję schabu pieczonego w aromatycznych, warzywnych dodatkach. Soczysty i piękny, przyprawiony na ostro z pewnością rozgrzeje domowników podczas chłodnych, jesiennych obiadów.

Polecam - zamiast tłuczenia kotletów - aromatyczny, pieczony schab z warzywami:

 

Składniki:
600 g schabu wieprzowego,
2 marchewki,
1 pietruszka,
2 cebule,
5 średnich ziemniaków,
40 ml białego wina,
400 ml śmietany 30%,
Olej rzepakowy do smażenia,
Musztarda francuska Prymat,

Do smaku: Imbir mielony, Papryka ostra, Kolendra cała, Sól morska, Pieprz czarny Prymat.

 

PRZEPIS DOSTĘPNY JEST TUTAJ.

Więcej przepisów na schab znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IngridMirand

5 dni temu
Schab wyszedł bardzo suchy :(

dzinga88

15.11.2017 20:34
Schab wygląda super...ale tylko na zdjęciu i w filmiku. Miał być soczysty - owszem, taki wyszedł. Ale wyszedł również okropnie twardy. Albo 30 minut to za krótki czas, albo schab wymaga wcześniejszego kilkudniowego peklowana, w celu nadania mu odpowiedniej miękkości. Z zewnątrz mięso pikantne, ale w środku bez smaku (pekla z odpowiednimi przyprawami nadała by mu odpowiedni smak). Nie polecam przyrządzania schabu według tego przepisu.

Doradca Smaku

03.11.2017 10:52
Przepis znajduje się tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/404183/doradca-smaku-vii-schab-wieprzowy-z-aromatycznymi-dodatkami-odc.-35.html?widok=krok-po-kroku Mięso zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C pół godziny.

Anonimowy

02.11.2017 16:21
A w jakiej temp. i ile czasu ?

bietka

02.11.2017 08:35
Bardzo smaczny schabik : )

jejkuchnia

02.11.2017 08:09
Ale pyszny schab!

Bożena Matuszczyk

02.11.2017 07:57
Pysznie przyrządzony schab;)
prymat