Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_69940948_s_fit-800-600

Sezon na… zupę dyniową

Jest niekwestionowaną królową jesiennej kuchni. Jej zachęcające kształt i kolor przyciągają wzrok i zachęcają do przyrządzenia z niej czegoś pysznego. Jest bardzo zdrowa, można z niej przygotować wiele potraw. Odpowiednio doprawiona urzeka smakiem. Szczyt popularności zdobywa z natomiast z końcem października, kiedy to wykorzystujemy dynię jako dekorację na Halloween. To również doskonały pretekst, aby ugotować zupę dyniową.

Co pysznego przygotować z dyni?

Koniecznie musicie spróbować zupy. Podobno to właśnie od tej naprawdę prostej potrawy warto rozpocząć swoją przygodę z dynią. Nie tylko w USA „pumpkin soup” jest niezwykle popularną propozycją i chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie wydrążonego z warzywa miąższu. Niektórzy uważają, że dynia sama w sobie jest mało wyrazista w smaku. Faktycznie, dynia to jeden z takich produktów, które musimy doprawić. Tylko w połączeniu ze szczyptą odpowiednio dobranych przypraw uzyskamy pyszne danie. Dobrze przygotowana zupa ma nie tylko charakterystyczny smak, do którego będziemy z przyjemnością powracali, ale też może znakomicie rozgrzewać w chłodne dni.

Jakie przyprawy pasują do dyni? 

Dynia jest produktem, który aż „prosi się” o dodanie do niego przypraw. Tworzy z nimi naprawdę harmonijne i jedyne w swoim rodzaju połączenia. Każde z nich warto wypróbować.

 

 Do dyni idealnie pasują:

Kurkuma Prymat – poprawia smak i podkręca kolor, co sprawia, że zupa staje się niezwykle apetyczna;

Chili pieprz cayenne lub Papryka ostra mielona Prymat – sprawiają, że zupa jest pikantna i rozgrzewająca;

Imbir suszony Prymat – jego szczypta również sprawia, że jesienno-zimowe chłody nam niestraszne;

Gałka muszkatołowa Prymat – jej ostro-gorzki smak wyjątkowo pasuje do dyni;

Sól morska Prymat – obowiązkowa! To najprostszy sposób na to, aby wydobyć smak naszej „dyniówki”.

 


Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do zupy oprócz dyni dodać kukurydzę, marchewkę, seler czy słodkie bataty. Dynia świetnie komponuje się z cytrusami i innymi owocami, które sprawiają, że staje się delikatnie orzeźwiająca. Gdy zdecydujemy się dorzucić do naszej zupy gotowanego kurczaka, będziemy mieć do czynienia z sycącym i rozpieszczającym nasze kubki smakowe daniem w stylu comfort food. Teksturę klasycznej dyniowej warto urozmaicić zgodnie z własnym gustem grzankami, groszkiem ptysiowym, siekanym jajkiem na twardo, kleksem śmietany, a nawet ryżem. Nie ma chyba drugiego warzywa, które równie dobrze wypada w połączeniach z innymi produktami.

Fantazja w przyprawianiu i wzbogacaniu smaku dyniowej jest nieograniczona. Dzisiaj chciałem Wam polecić kilka inspirujących i niezwykle kreatywnych przepisów. Mam nadzieję, że wybierzecie któryś z nich i przygotujecie go we własnych kuchniach. Propozycje nie są czasochłonne w przygotowaniu ani też trudne. Możecie również dodać coś od siebie i zupełnie je odmienić.

   

Zupa dyniowa z gruszką

 

Zupa dyniowa

 

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

 

   

Pikantna zupa dyniowa z kuchni amerykańskiej

 

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

 

Dyniowa zupa z karotką

 

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    Bardzo lubimy :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Ogólnie lubimy dynie i potrawy z nią związane.;)

Dodaj komentarz