Aktualności Doradcy Smaku

ds7_p30_ryba_pod_sola_foto_krystianszczesny_0096

Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28

Mam dziś dla Was specjalny sposób na szybkie przyrządzenie ryby. Wystarczy kilka składników, by powstało pyszne danie. Musicie tylko zaopatrzyć się w dużą ilość soli...

Uwielbiam ryby, bo mają delikatne mięso i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie zwykle radzą sobie w towarzystwie sałaty i warzyw. Taki posiłek jak dziś przywodzi mi na myśl letnie obiady. Mając więc ochotę na coś lekkiego i pysznego możecie z powodzeniem wypróbować przepis na rybę pod solną pierzyną. Jej największym atutem jest to, że praktycznie robi się sama :). Wystarczy doprawić ją tymiankiem, rozmarynem i nafaszerować plastrami cytryny, po czym otulić solną pierzynką z dodatkiem białka. Wystarczy jej 20 minut w piekarniku! Zapewniam Was, że smak tak przyrządzonej ryby będzie świetny i nie obawiajcie się, że będzie za słona. Skóra ryby stanowi idealną izolację dla mięsa przed przesoleniem. Zostały już tylko warzywne dodatki z patelni i obiad gotowy! Proste, prawda :)?

 

Składniki:


1 kg Okoń morski / labraks,
1 cytryna,
1 bakłażan,
1 mała cukinia zielona,
1 mała cukinia żółta,
1 pomidor,
2 ząbki czosnku,
2 białka jaj,
Oliwa z oliwek,
2 kg Soli morskiej gruboziarnistej Prymat,

Do smaku: Tymianek suszony, Rozmaryn suszony, Bazylia suszona, Sól morska, Pieprz czarny Prymat.

 

PRZEPIS ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Pysznie przyrządzona rybka.Bardzo lubimy rybki wiec na pewno skorzystam z przepisu.;)

Dodaj komentarz