Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykl kulinarny: Rozgrzewające dania

Cykl kulinarny: Rozgrzewające dania

Zimową dietę  warto opierać na pożywnych mięsach oraz zdrowych rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który ze względu na swój aromat podniesie walory smakowe dań, a zarazem wzmocni odporność organizmu.

 

 

MARYNOWANY FILET Z SANDACZA PODANY Z AROMATYCZNYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI W MIODZIE I ŚLIWOWICY

 

i


Składniki dla 4 osób:

600 g fileta z sandacza

 

Marynata:

Czosnek

Kilka gałązek rozmarynu

Czarny pieprz

 

200 g filetowych gruszek

200 g filetowanych jabłek

2 łyżki masła

50 ml śliwowicy łąckiej

2 łyżki miodu

Sól, pieprz do smaku

1 cytryna

4 gałązki świeżej mięty

4 gałązki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone filety z sandacza pokroić na równe części, natrzeć czosnkiem, obłożyć gałązkami rozmarynu, oprószyć pieprzem i marynować 4-6 godzin.

Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i smażyć przez ok. 10 minut.

Sandacza piec 15 minut w temperaturze 200˚C. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać rybę. Danie udekorować gałązkami rozmarynu oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców. 

 

 

k

agnieszka133 24.01.2011 23:03
ładnie i smacznie ;)
borgia 21.01.2011 12:48
Kto mnie zaprosi na sandacza? Przyniosę prawdziwą łącką... ;)
Jolanta_P-S 21.01.2011 11:24
Ja robie sobie kanapkę przeciwgrypową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak