Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24

12.10.2017
Doradca Smaku VII: Pieczona gęś z czerwoną kapustą, odc. 24

Gęsina, choć nieco zapomniana, wpisuje się w polską tradycję kulinarną. Jest doskonałą alternatywą dla popularnego i często przyrządzanego w naszych domach kurczaka. Jestem pewien, że pieczona pierś z gęsi z dodatkiem aromatycznej czerwonej kapusty na pewno zachwyci Wasze podniebienia.

Niestety gęś rzadko pojawia się na polskich stołach, a jeśli już się na nich pojawia jest niekwestionowanym rarytasem. Odpowiednio przyprawiona spełnia oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Michel Moran poleca przepis, który bez problemu powtórzycie w swojej kuchni i zaskoczycie swoich bliskich pysznym i oryginalnym daniem.

 

Składniki:
2x250 g piersi z gęsi
2 czerwone cebule
25 g śliwek wędzonych lub suszonych
2 łyżki masła
¼ małej główki czerwonej kapusty
400 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oleju
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony, Cząber suszony, Kmin rzymski mielony, Sól morska Prymat

PRZEPIS ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 13:00
Ale apetyczna!

Bożena Matuszczyk

15.10.2017 08:54
Apetyczna i kusząca porcyjka. Pychotka.;)
prymat