Aktualności Doradcy Smaku

ds7_d2_odc5_pierszkurczaka_fot_maciejpiorko_mpp_4273

Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20

Kurczaka przyrządzam na różne sposoby - piekę w piekarniku, smażę na patelni lub gotuję z niego rosół. Zawsze pamiętam jednak, że smak potrawy to nie tylko dobrej jakości główny składnik - czyli w tym wypadku mięso, ale również odpowiednio dobrane przyprawy oraz dodatki. Jednym z idealnych dodatków do mięs jest konfitura z cebuli. Jest prosta w przygotowaniu, niedroga, a jej smak różni się w zależności od cebuli, której użyjemy. 

Konfiturę z cebuli można podawać jako dodatek do pieczywa, wszelkiego rodzaju mięs, również tych z grilla, a także do serów np. typu brie. Próbowaliście już tej konfitury? Dziś polecam konfiturę z czerwonej cebuli, ale jeśli chcecie poeksperymentować, możecie wypróbować inne gatunki. Koniecznie wypróbujcie!

A tymczasem sprawdźcie najnowszy przepis z programu "Doradca Smaku":

 

Składniki:
3 piersi z kurczaka,
200 g jogurtu naturalnego,
2 gałązki świeżej mięty,
2 łyżki wina białego,
½ limonki,
2 czerwone cebule,
250 g groszku cukrowego,
2 łyżeczki cukru,
Olej do smażenia,
Koperek suszony Prymat,
Estragon suszony Prymat,
Przyprawa Curry Prymat,
Cynamon mielony Prymat,
Chrzan śmietankowy Smak,
Kolendra świeża do dekoracji,
Do smaku: Pieprz kolorowy, Sól morska Prymat.

Cały przepis dostępny TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Apetyczne i kuszące mięsko;)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Smaczne jedzonko :)
  • 0
    received_575618672618645
    Opublikowano

    jejkuchnia

    Musi smakować pysznie. :)

Dodaj komentarz