Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20

05.10.2017
Doradca Smaku VII: Pierś z kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli, odc. 20

Kurczaka przyrządzam na różne sposoby - piekę w piekarniku, smażę na patelni lub gotuję z niego rosół. Zawsze pamiętam jednak, że smak potrawy to nie tylko dobrej jakości główny składnik - czyli w tym wypadku mięso, ale również odpowiednio dobrane przyprawy oraz dodatki. Jednym z idealnych dodatków do mięs jest konfitura z cebuli. Jest prosta w przygotowaniu, niedroga, a jej smak różni się w zależności od cebuli, której użyjemy. 

Konfiturę z cebuli można podawać jako dodatek do pieczywa, wszelkiego rodzaju mięs, również tych z grilla, a także do serów np. typu brie. Próbowaliście już tej konfitury? Dziś polecam konfiturę z czerwonej cebuli, ale jeśli chcecie poeksperymentować, możecie wypróbować inne gatunki. Koniecznie wypróbujcie!

A tymczasem sprawdźcie najnowszy przepis z programu "Doradca Smaku":

 

Składniki:
3 piersi z kurczaka,
200 g jogurtu naturalnego,
2 gałązki świeżej mięty,
2 łyżki wina białego,
½ limonki,
2 czerwone cebule,
250 g groszku cukrowego,
2 łyżeczki cukru,
Olej do smażenia,
Koperek suszony Prymat,
Estragon suszony Prymat,
Przyprawa Curry Prymat,
Cynamon mielony Prymat,
Chrzan śmietankowy Smak,
Kolendra świeża do dekoracji,
Do smaku: Pieprz kolorowy, Sól morska Prymat.

Cały przepis dostępny TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

12.10.2017 19:26
Musi smakować pysznie. :)

bietka

08.10.2017 08:16
Smaczne jedzonko :)

Bożena Matuszczyk

05.10.2017 22:51
Apetyczne i kuszące mięsko;)
prymat