Aktualności Doradcy Smaku

ds7_d4_odc17_pizzawege_fot_maciejpiorko_mpp_5784

Doradca Smaku VII: Pizza wegetariańska, odc.18

Pizza - uwielbiany na całym świecie włoski placek podbija również moją kuchnię. Lubię pizzę za to, że jest prosta w przyrządzeniu, a przy tym wychodzi wyśmienita w smaku. Zdradzę Wam mój sekret - najważniejsze w pizzy są świeże składniki i dobra mąka. Im mniej składników, tym lepiej - liczy się smak, a Włosi łączenie prostych smaków opanowali do perfekcji. 

Pizza kojarzy się nam z włoską kuchnią, ale jej początki sięgają czasów starożytnej Grecji, gdzie po raz pierwszy wypiekano okrągłe, płaskie placki, które skrapiano oliwą z oliwek i posypywano ziołami. Dzięki swojej popularności dotarły na południe, gdzie zaczęto dodawać do nich pomidory. Tam też po raz pierwszy zaczęto nazywać je "pizza".

Polecam Wam moją wersję przepisu na pizzę!

 

 

Składniki:

Ciasto:

250 ml ciepłej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
7 g drożdży instant,
2 łyżeczki Drobnoziarnistej soli morskiej Prymat,
500 g mąki pszennej typ 480.

Dodatki:

125 g sera mozzarella,
3-4 pomidorki koktailowe,
1 papryka zielona i czerwona,
50 g pieczarek,
100 g przecieru pomidorowego,
Oliwki czarne Smak,
Oliwki zielone Smak,
Pomidory suszone z ziołami Smak,
Przyprawa do pizzy Prymat.

Przepis znajduje się TUTAJ

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Witam. Zamiast oliwek to jaki składnik najlepiej dodać?? :-)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Smakowita pizza;)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczna pizza :)
  • 0
    received_575618672618645
    Opublikowano

    jejkuchnia

    Ja wolę z wędliną! :D
  • 0
    20150827_080402
    Opublikowano

    zbynio1980

    Mam pytanie , posiadam piekarnik o nizszej podziałce temperatury do 250 st. to ile mam trzymac pizze w piekarniku i ile stopni.
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Standardowy piekarnik należy nagrzać do temperatury 220°C i piec 15 minut.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    W jakim trybie piec grzanie 4D (termoobieg) czy grzanie górne/dolne (bez termoobiegu) ?

Dodaj komentarz