Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_53275836_xs-2

Co pysznego można przyrządzić z orzechów?

Za co kochamy orzechy? Trudno wskazać jedną zaletę, bo jest ich naprawdę dużo. Po pierwsze są smaczne, po drugie – zdrowe, po trzecie – nadają się do setek wyjątkowych dań i mogą być nie tylko znakomitym dodatkiem smakowym, ale także ozdobą. Orzechy są wyjątkowe i warto to docenić. Korzystajmy z tego, że trwa na nie sezon!

Orzech – co to takiego?

Często podaję ciekawostkę: arbuz to warzywo, choć większość osób bierze go za owoc. Albo: pewnie sądziliście, że bakłażan to warzywo, a tu niespodzianka – to owoc. W przypadku orzechów jest trochę inaczej. Gdyby ktoś poprosił nas, żeby powiedzieć, czym właściwie one są, moglibyśmy mieć problem. Warzywami? Na pewno nie? Owocami? Daleko orzechowi do jabłka czy pomarańczy, ale jeśli nie jest owocem, to czym? Ten tok myślenia jest słuszny, bo orzechy są z botanicznego punktu widzenia typem owocu suchego. Najważniejsze jest jednak, jak smakują i co można z nich przyrządzić, a tego jest naprawdę sporo!

Do czego pasują orzechy?

Najpopularniejsze rodzaje orzechów to orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie, orzechy nerkowca, a także rzadko nazywane orzechami migdały. W Polsce najwięcej w kuchni używa się dwóch pierwszych. Nie wyobrażamy sobie wielu ciast bez orzechów. Użyjemy ich oczywiście do ciasta zawdzięczającego im nazwę, czyli orzechowca. Orzechy włoskie to często składnik muffinek i tartaletek. Połówka orzecha znakomicie nadaje się jako dekoracja małego ciasteczka. Mało kto jest się w stanie oprzeć także wyjątkowym w smaku i aromacie tartom orzechowym. Najbardziej znanym przysmakiem z migdałów jest oczywiście marcepan, czyli zmieszane migdały z białkiem i cukrem pudrem – prawdziwy rarytas dla każdego fana słodkości.

Nie jest tak, że wszędzie orzechy włoskie i laskowe wiodą prym. Gdy wybierzemy się do Stanów Zjednoczonych, przekonamy się, że rekordy popularności biją orzeszki ziemne. Najczęściej w postaci masła orzechowego. Produkt ten staje się coraz popularniejszy także u nas i oprócz tego, że jest smacznym smarowidłem, może też być dodatkiem do ciast, a nawet… kurczaka! Dobrze jest wiedzieć, że masło orzechowe można przyrządzić samemu. Nie trzeba się wtedy martwić o niezdrowe dodatki, których często niestety nie brakuje w tym kupowanym w sklepie. Zauważmy, że zastosowanie orzechów absolutnie nie zamyka się w ciastach. Możemy użyć ich na przykład do sałatki albo sosu z sera gorgonzola do naleśników ze szpinakiem.

Co dodać do orzechów?

Jakie smaki pasują do orzechów? Bez wątpienia miód. A wśród przypraw? Na pewno przyprawy korzenne, a przede wszystkim cynamon, jako nieodłączny składnik wielu ciast. Jego wyrazisty i intensywny smak znakomicie łączy się z różnymi rodzajami orzechów.

Orzechy to prawdziwy skarb jesieni. Pamiętajmy są nie tylko pyszne, ale są prawdziwą skarbnicą witamin, głównie tych z grupy B oraz E. Dzięki temu dobrze wpływają na skórę, a także pracę mózgu. Pamiętajmy jednak, że są wysokokaloryczne i zawierają dość dużo tłuszczu. Nie musi to jednak być wcale wada. Tłuszcz z orzechów jest wysokiej jakości i ma cenne właściwości. Krótko mówiąc – nic tylko jeść orzechy! A co pysznego przyrządzić z orzechów? Poniżej garść pomysłów!

liwki_wegierki    

Śliwki węgierki w orzechowym crunchu

 

Tartaletki orzechowe

 

Tort orzechowy

   

Koktajl z masłem orzechowym

 

Orzechowiec z serem gotowanym

 

Sernik na zimno z masłem orzechowym

 

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Pyszności , uwielbiam robić torty i na pewno z korzystam z podpowiedzi.;)
  • 0
    received_575618672618645
    Opublikowano

    jejkuchnia

    Bardzo lubię orzechy. :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja bardzo lubię ciasta z orzechami :)

Dodaj komentarz