Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15

27.09.2017
Doradca Smaku VII: Wątróbka drobiowa z owocami, odc. 15

Wątróbkę najczęściej przyrządza się z cebulką albo jabłkiem. Można inaczej? Oczywiście! Michel Moran pokazuje, jakie owoce najlepiej wydobędą z wątróbki jej smak i aromat.

Wątróbka drobiowa to jeden z najpopularniejszych podrobów. Cenimy ją przede wszystkim za bardzo charakterystyczny smak, a także specyficzną konsystencję. Zawiera między innymi żelazo i witaminę B12. Każdy jednak wie, że wątróbkę podaje się zawsze z czymś. A jako że Michel Moran nie boi się małego szaleństwa w kuchni, to zdecydował się przyrządzić ją z owocami. Do tego dodaje między innymi miód, ocet i czerwone wino – nietrudno się domyślić, że będzie to danie oryginalne. Wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć, jakich przypraw powinno się do niego użyć, jak długo smażyć poszczególne składniki i co dodać do ziemniaków purée, zapraszamy do śledzenia odcinków VII sezonu Doradcy Smaku w telewizji TVN!

 

 

Składniki:
6 ziemniaków,
500 g wątróbki,
2 szalotki,
50 g porzeczek,
50 g malin,
40 g masła,
Mąka do oprószenia mięsa,
1 łyżka oleju,
1,5 l wody,
2 łyżki miodu,
2 łyżki śmietany 18%,
½ szklanki octu winnego,
½ szklanki wina czerwonego
Rozmaryn suszony Prymat
Estragon suszony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
Do smaku: Sól morska Prymat
Bazylia do dekoracji

Przepis znajduje się TUTAJ

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.09.2017 10:12
wygląda smacznie :)

jejkuchnia

27.09.2017 23:36
Nie lubię wątróbki, ale tej bym spróbowała. :)

Bożena Matuszczyk

27.09.2017 22:12
Smakowicie przyrządzona wątróbka.Pychotka;)
prymat