Aktualności Doradcy Smaku

ds7_d2_odc8_dorszzbatatami_fot_maciejpiorko_mpp_4735

Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11

Kuchnia to miejsce nie tylko na codzienne standardowe posiłki. W kuchni można też szaleć! A jak mówi Michel Moran, nawet warto! Przygotował danie złożone ze smaków z całego świata.

Polski dorsz, do tego słodkie ziemniaki i przyprawy orientalne. Wielką sztuką jest wybranie składników, które będą do siebie dobrze pasować, ale jeszcze większą – ustalenie odpowiednich proporcji. Właśnie dlatego dobrze korzystać jest z porad mistrzów i zerkać na przepisy. Dorsz to ryba morska, którą łowi się również w Bałtyku. Kto by pomyślał, że pasuje do batatów, czyli słodkich ziemniaków z Ameryki. Co ciekawe, zostały one przywiezione do Europy wraz z ziemniakami, ale z jakichś powodów nie zyskały takiej popularności i dopiero teraz słyszy się o nich coraz więcej. Najpierw podsmażone, a potem zapieczone w piekarniku będą znakomitym dodatkiem do dorsza. Uzupełnieniem potrawy jest mocny w smaku sos chrzanowy. Palce lizać! 

 

 

 

 

Składniki:

2 x 300 g filetu z dorsza
1 duży batat
2 cebule
3 ząbki czosnku
50 ml śmietany 30%
1 kieliszek białego wina
olej do smażenia
1 łyżeczka Chrzanu tartego Smak
Cynamon cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Przepis znajduje się TUTAJ

 

Komentarze

Dodaj komentarz