Aktualności Doradcy Smaku

ds7_d4_odc14_boczekpieczony_fot_maciejpiorko_mpp_5438

Doradca Smaku VII: Boczek pieczony na ostro, odc. 10

Czasem jest tak, że ma się po prostu ochotę na coś treściwego i niekoniecznie dietetycznego. Michel Moran stwierdził, że przygotuje właśnie takie danie. Boczek pieczony na ostro może podnieść na duchu wszystkich, którzy odczuwają zbliżającą się jesień i październikowe chłody.

Za co kochamy boczek? Jest aromatyczny, chrupiący i... trzeba powiedzieć, dość tłusty. Często podaje się go w cienkich plastrach, ale nikt nie powiedział, że nie można inaczej! Można go również pokroić na grube kawałki, upieczone w całości. Wtedy z przekąski do schrupania stanie się bardzo solidnym daniem. Sam boczek to jednak nie wszystko, trzeba go jeszcze ciekawie przyprawić. Michel Moran przyrządza go z papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem. Co do tego? Pieprz czosnkowy, imbir, kolendra, sól morska. A kawałki mięsa smaruje miodem, żeby zaraz pokropić limonką. Dlaczego? Słodki miód i kwaśny sok idealnie się balansują, dodając daniu aromatu. A mięso nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Boczek to propozycja na naprawdę suty posiłek! 

 

 

 

 

Składniki:

360 g boczku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
2 białe cebule
3 ząbki czosnku
1 cukinia (zielona lub żółta)
50 ml miodu
1 limonka
1 papryczka chili
olej do smażenia
Ogóreczki konserwowe z chili Smak
Pieprz czosnkowy prymat
Imbir mielony prymat
Kolendra cała prymat
Sól morska

Przepis znajdziecie TUTAJ

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz