Jakie są najlepsze dania z jabłek?

18.09.2017
Jakie są najlepsze dania z jabłek?

Wszyscy kochamy jabłka, czyli najpopularniejsze owoce w Polsce. Każdy ma swój ulubiony rodzaj, niektórzy cenią ligole, inni lobo albo koksę. Rodzajów jabłek jest sporo i na pewno mamy w czym wybierać. Tym bardziej, że Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie! Zajadamy się jabłkami na surowo, bo są zdrowe i pyszne, ale pamiętajmy też, że to znakomity dodatek do wielu dań. Nie tylko na słodko! Jakich? Wszystko poniżej.


Co przyrządzić z surowych jabłek?


Jabłka smakują bardzo dobrze zarówno w formie surowej, jak i po obróbce termicznej. Surowe są soczyste i orzeźwiające. Świetnie sprawdzą się więc jako składnik różnych sałatek. I to nie tylko owocowych. Pomysł na smaczną i szybką sałatkę to przykład marchewka tarta z jabłkami. Popularnym i cenionym przysmakiem jest także sałatka jarzynowa z jabłkami. Nie zapominajmy też, że jabłka mogą być składnikiem różnego rodzaju koktajli i smoothies. Ich smak dobrze komponuje się na przykład ze szpinakiem – takie połączenie to fantastyczna mieszanka owocowo-warzywna, coś pysznego i orzeźwiającego!


Co przyrządzić z jabłek na ciepło?


Jeśli chodzi o jabłka po obróbce termicznej, to możliwości mamy naprawdę sporo. Oczywiście najbardziej popularnym daniem z przetworzonych jabłek jest absolutny klasyk polskiej kuchni, czyli szarlotka. Szarlotka szarlotce jednak nierówna. Oprócz jabłek ogromną rolę odgrywają w niej również przyprawy. Jakie? Przede wszystkim korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki. Świetnie ze smakiem jabłek na ciepło łączy się też cukier z prawdziwą wanilią. Oczywiście na szarlotce repertuar ciast z jabłkami się nie kończy. Któż nie skusi się na takie przysmaki jak cynamonowe rogaliki z jabłkami czy rolada biszkoptowa z jabłkami? Prostym i popularnym daniem obiadowym są też racuchy, do nich również warto dodać cynamon – nieodłączny składnik wszelkich dań z jabłkami – a także cukier z prawdziwą wanilią. Podobnym daniem do racuchów są też placuszki gryczane z jabłkami, ciekawa propozycja dla wszystkich szukających urozmaicenia codziennych posiłków. Urok jabłek polega też na tym, że ich użycie nie ogranicza się do dań na słodko. Znakomicie komponują się też z mięsami, często wkłada się je do kaczki, bardzo dobrze pasują też do polędwiczki wieprzowej i karkówki. Na tym jednak nie koniec, można nimi wzbogacić też smak ryb, a nawet bigosu i smalcu! Kto nie wierzy, niech spróbuje!


Jakie są właściwości jabłek?


Wielu z Was pewnie słyszało popularne angielskie przysłowie: „An apple a day keeps the doctor away”, czyli w dosłownym tłumaczeniu: Jabłko na dzień utrzymuje lekarza daleko. Przysłowie nie jest dziełem przypadku. Naukowcy dowiedli, że jedzenie jabłek może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jakie jest działanie jabłek? Bardzo ważne jest to, że zawierają sporo błonnika, dzięki czemu wspomagają pracę jelit. Gotowane jabłka często je się w przypadku problemów żołądkowych. Dobrze jest też pamiętać, że jabłka na surowo warto spożywać nieobrane, w skórce i pod nią bowiem znajduje się wiele pektyn, które pomagają oczyszczać nasz organizm ze szkodliwych substancji, znajdziemy tam także flawonidy (o antynowotworowym działaniu) i witaminę C.
Jak widać, jabłka mają wiele walorów – nie tylko smakowych, ale również zdrowotnych. Pamiętajmy też, że jak na swój słodki smak są stosunkowo mało kaloryczne. Z tego względu sięgają po nie często osoby na diecie. Jesień to czas, kiedy jabłka są najsmaczniejsze, wykorzystajmy to. Zachęcamy też do uczczenia Światowego Dnia Jabłka, który wypada 28 września, jakąś potrawą z użyciem tych niezwykłych owoców. Poniżej kilka propozycji. Smacznego!

 

   

Szarlotka

 

Koperty francuskie z musem jabłkowym

 

Pieczone polędwiczki wieprzowe z jabłkami

 

   

Fale Dunaju z jabłkami

 

Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami

 

Tartaletki z jabłkami

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

22.09.2017 07:46
Pięknie wyglądają te potrawy z jabłkami. ;)

bietka

20.09.2017 11:32
same pyszności, a u mnie dzisiaj naleśniki z jabłkami : )
prymat