Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Czerwona, zielona, żółta; słodka i ostra – rodzajów papryki znajdziemy bardzo dużo. Na co dzień używamy tylko kilku, a i tak bogactwo dań z ich dodatkiem jest ogromne. Paprykę jemy pieczoną, surową czy marynowaną i nie tylko! Zachwycamy się nie tylko jej smakiem i aromatem, ale także piękną barwą. Zapraszam do degustacji różnych rodzajów papryki w rozmaitych daniach!

Paprykę pochodzi z Nowego Lądu, dlatego przed odkryciem Krzysztofa Kolumba nikt w Europie o niej nie słyszał, potem jednak szybko zdobyła sporą popularność. Trudno się dziwić. To świetny dodatek do wielu dań, a także znakomita przyprawa. Dziś nie jesteśmy przecież w stanie sobie wyobrazić gotowania bez słodkiej czy ostrej papryki mielonej. Z kolei obowiązkowym składnikiem większości dań na ostro jest chili pieprz cayenne.

Do czego nadaje się papryka? Po pierwsze to bardzo ważny składnik leczo. Do tego dania możemy użyć naprawdę wielu warzyw, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić do niego paprykę zarówno czerwoną, jak i żółtą i zieloną. Papryka dzięki swojemu kształtowi świetnie nadaje się do faszerowania. Zapieczona z nadzieniem mięsnym z powodzeniem może być treściwym obiadowym daniem.

Papryka to również znakomity produkt na grilla! Można ją po prostu piec na ruszcie albo przygotować z jej dodatkiem szaszłyki. Dobrym pomysłem jest zapiekanie papryki na grillu z jakimś serem, np. fetą czy mozzarellą. W połączeniu z roztopionym serem smakuje naprawdę wyśmienicie!

Nie aż tak znana, a bardzo dobra jest zupa paprykowa. Na ogół dodaje się do niej także pomidory. Trochę cukru, soli i pieprzu do smaku i zupa paprykowa gotowa! Można się więc domyślić, że takie danie przyciąga już samą barwą!

Bez papryki nie przygotowalibyśmy wielu sałatek. Bardzo dobrze komponuje się na przykład z żółtym serem i tuńczykiem. Smacznym dodatkiem do niej jest także kukurydza.

Papryką słodką można się po prostu zajadać. Inaczej jest już z jej ostrymi gatunkami. Wszystko zależy oczywiście od naszych preferencji i stopnia ostrości danej papryczki, ale mało kto chyba byłby w stanie przegryzać papryczkę chili jak zwykłą przekąskę. Ostre papryki dodają jednak daniom wyjątkowego i niepowtarzalnego charakteru. Można je kupować w proszku, na surowo, w zalewie albo suszone. W zależności od naszych potrzeb decydujemy się na paprykę o różnym poziomie ostrości. Wyznacznikiem jest tu tzw. skala Scoville’a, według której określa się ilość kapsaicyny, czyli składnika, który odpowiedzialny jest za pikantność danego produktu. Skala jest bardzo rozbudowana, na samym dole znajdziemy rodzaje papryki, które nie są ostre w ogóle albo pikantność jest w nich ledwo co odczuwalna, na samej górze z kolei jest wciąż uzupełniania – co jakiś czas komuś udaje się wyhodować paprykę jeszcze ostrzejszą niż poprzedniczka w Księdze rekordów Guinnessa. Oczywiście takie odmiany nie nadają się w zasadzie do jedzenia.

Pamiętajmy też o licznych prozdrowotnych właściwościach papryki. Mogłoby się wydawać, że najlepszym źródłem witaminy C powinna być kwaśna cytryna. Tu niespodzianka. Papryka zawiera witaminy C dużo więcej! Znajdziemy w niej między innymi potas i wapń, a zawarte w niej składniki opóźniają proces starzenia się.

Jak widać, papryka jest ważnym składnikiem w naszej kuchni. Pyszna, zdrowa i ładna – warto dodawać paprykę do przyrządzanych potraw i pamiętać, że jest nieocenionym źródłem witaminy C. Jedzmy ją i cieszmy się jej wyjątkowym smakiem. Znajdziemy nieskończoną liczbę przepisów na dania z papryką, poniżej prezentuję kilka przykładowych. Smacznego!

Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!   Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach! Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!  Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Grillowane żeberka wieprzowe z papryką i dipem barbecue

 Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Szaszłyki po myśliwsku z kurczaka i papryki

 Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Zupa - gulasz z papryką i pomidorami

 

Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!   Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach! Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach! Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach! 

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym

 Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem

 Papryka – czyli wspaniały smak, kolor i zapach!

Papryka nadziewana wołowiną, serem owczym i pikantną pepperoni

 

jejkuchnia 29.08.2017 17:19
Uwielbiam paprykę, często używam. :)
anka1988 29.08.2017 09:51
ja dodaję ją do wszelkich potraw, tez często jej używam.
bietka 28.08.2017 15:08
bardzo lubię paprykę i wszystkie potrawy , w których ona się znajduje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak