Nazwę cukinia zawdzięcza Włochom, gdzie o tym warzywie mówi się zucchina, czyli mała dynia. W Polsce cukinię czasem nazywa się też kabaczkiem, choć niektórzy wyodrębniają kabaczek jako osobny gatunek.Swoją popularność zawdzięcza ona przede wszystkim delikatnemu smakowi i charakterystycznej, miękkiej konsystencji. Wielkim walorem cukinii jest też różnorodność jej zastosowań. Zaczął się sezon na cukinię, więc teraz jest najlepszy czas, żeby delektować się wyjątkowym smakiem i próbować jej w nowych, interesujących połączeniach!
Cukinia jest bardzo ciekawa jako roślina. Jej korzeń może być naprawdę potężny, czasem rośnie na długość dwóch metrów. Ciekawy jest kwiat cukinii, który jest jadalny, ale wciąż nie tak dobrze znany. Z jego użyciem można przyrządzić naprawdę wykwintne dania. Wystarczy zwinąć w płatkach jakiś farsz i całość zapiec – pysznie i apetycznie!
Co z cukinii można przyrządzić? Pierwsze zastosowanie, jakie przychodzi nam do głowy w sezonie letnim, to oczywiście grill. I faktycznie, tu cukinia znajduje szerokie zastosowanie. Bardzo dobrze smakuje po prostu pokrojona na plastry i wrzucona na ruszt, ale można z nią przygotować całkiem sporo bardziej złożonych przysmaków. Ciekawym daniem są na przykład aromatyczne roladki z grillowanego bakłażana i cukinii z serem kozim, suszonymi pomidorami i ziołami. Cukinia z grilla świetnie nadaje się też do faszerowania. Mięsny farsz sprawia, że z lekkiej przegryzki staje się ona treściwym i sycącym daniem. Najwygodniej nadziewać cukinię, jeśli pokroi się ją w tzw. łódeczki. Dzięki bardzo delikatnej konsystencji cukinia znakomicie sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju gulaszy, potrawek czy lecza. Po obróbce termicznej staje się całkiem miękka i stanowi świetne urozmaicenie takich dań. Może być też interesującym uzupełnieniem sosów do makaronów.
Fani kremowych zup z pewnością docenią gorący i aromatyczny krem z cukinii. Dzięki dodatkowi odpowiednich składników i przypraw – soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego zupa zyskuje wyjątkowy smak i kusi wszystkich interesującym i apetycznym zapachem. Jeśli chcemy dodać jej charakteru, możemy użyć także czosnku i chili. Cukinia to także świetny dodatek do zapiekanek i lazanii. Świetnie smakuje w lazaniach wegetariańskich. Nie znaczy to jednak, że nie pasuje do dań mięsnych. Utartą cukinię można dodawać na przykład do kotletów mielonych. Smacznym i pożywnym daniem jest też kurczak z cukinią i bakłażanem.
Cukinia jest pyszna i ma wiele zastosowań, ale jest także bardzo zdrowa! Zawiera potas, żelazo i magnez, a także witaminy: C, B1 czy K. Jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Pamiętajmy i o tym, bo każdy z nas przecież chce jeść nie tylko dobrze i smacznie, ale również zdrowo. Dobrze jest też wiedzieć, kiedy powinno się obierać cukinię. Jeśli jest młoda, nie jest to konieczne – jednak trochę starsze okazy warto już obrać, ponieważ ich skórka może być zgrubiała i trudna w jedzeniu.
Cukinia to znakomity dodatek w naszej kuchni. Teraz warto po nią sięgać szczególnie często, bo to warzywo sezonowe i najlepiej smakuje właśnie w lecie. Poniżej kilka ciekawszych pomysłów na dania z cukinii. Smacznego!
Omlet z cukinią i serem |
|
Grillowana cukinia faszerowana mięsem
|
|
Wstążki z marchewki i cukinii z
|
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią |
|
Torcik mięsny przekładany cukinią i kaszą |
|
Roladki z bakłażana z nadzieniem z mięsa i cukinii |