Quiche to rodzaj aromatycznej, najczęściej wytrawnej tarty, która pochodzi z Francji. W oryginalnej wersji bazuje na słonym kruchym cieście, ale Robert Sowa postanowił zmienić tradycyjną recepturę i przygotował quiche z delikatnego ciasta filo.
Szpinak, ser feta, suszone pomidory, oliwki i kapary to najlepsze śródziemnomorskie smaki, z których wybitny szef kuchni stworzył farsz do klasycznego, francuskiego dania.
Roberta Sowa radzi też, aby przed włożeniem quiche do piekarnika pokruszyć ser feta, dzięki temu lepiej rozpuści się w trakcie pieczenia. Smacznego!
Składniki:
1 opakowanie młodego szpinaku (400 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 Suszonych pomidorów Smak
Ok. 15 Zielonych oliwek Smak
Ok. 15 Czarnych oliwek Smak
1 łyżka Kaparów Smak
200 g sera feta
6 jajek
½ szklanki śmietany 36%
6 rozmrożonych płatów ciasta filo
130 g masła
Oliwa z oliwek
2 garści rukoli
Do smaku: Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat, Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Przepis na quiche znajdziecie TUTAJ.