Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

05.06.2017
Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

Tym razem czeka na nas prawdziwe śniadanie mistrzów w wydaniu Roberta Sowy. Koniecznie spróbujcie chrupiących grzanek ze szpinakiem i półgęskiem.

 
Półgęsek to wędlina z wędzonej w naturalnym dymie piersi gęsi. Dawniej serwowany na staropolskich dworach szlacheckich. Dziś pojawia się na naszych talerzach dość rzadko. Dajmy mu szansę i stwórzmy z niego coś pysznego! W końcu czasem warto sięgnąć po coś luksusowego nawet w zaciszu własnego domu :). Robert Sowa doskonale wie, jak przyrządzić z jego udziałem prawdziwe śniadanie mistrzów. Kombinacja kilku prostych składników da znakomity efekt końcowy. Nie wierzycie – spróbujcie sami. Przed przygotowaniem grzanek ze szpinakiem i półgęskiem skorzystajcie z pomocnych porad:

  • Chleb zapieczony w tosterze nie będzie chłonął wody i oliwy z farszu.
  • Grzanki warto natrzeć czosnkiem dla aromatu. Ciepło wyzwala właśnie aromat czosnku.

 

 

Składniki na grzanki ze szpinakiem i półgęskiem:
4 kromki chleba wieloziarnistego
200 g szpinaku baby
100 g półgęska
3 ząbki czosnku
1 biała cebula
2 jaja
2 łyżki posiekanych Suszonych pomidorów z ziołami Smak
8 łyżki pokruszonego sera koziego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Do smaku: Sól morska, Sól ziołowa Prymat, Papryka ostra Prymat
Do ozdoby: świeży tymianek

 

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

07.06.2017 13:38
Bardzo proszę :)

Ola1984

06.06.2017 11:32
Pysznie wyglądają :)

Doradca Smaku

05.06.2017 15:58
@Bietka, dziękujemy za czujność. Już poprawione :)

bietka

05.06.2017 12:15
hmm ? przepis na owsiankę czy na grzanki ?
prymat