Marynaty na grilla – przygotowywać na własną rękę czy używać gotowych?

23.05.2017
Marynaty na grilla – przygotowywać na własną rękę czy używać gotowych?

Mięso na grilla warto uprzednio zamarynować. Dzięki temu będzie pełne aromatu przypraw i będzie smakowało dokładnie tak, jak chcemy. W tym względzie istnieją dwie szkoły. Pierwszą z nich jest samodzielne komponowanie marynat, a drugą – korzystanie z gotowych rozwiązań. Która taktyka jest lepsza? Obie są dobre! Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, na czym nam najbardziej zależy i oczywiście jaką ilością czasu dysponujemy. 

Jeśli się spieszymy, nie ma co się zastanawiać – gotowa marynata to rozwiązanie dla nas! Jeśli natomiast zależy nam na nutach  smakowych powstałych z wyjątkowego połączenia składników i przypraw, – koniecznie postawmy na własne kompozycje!

Podstawowe składniki marynaty to oliwa lub olej i przyprawy. Bardzo często dodaje się również musztardę. Przygotowując marynatę, powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim to, jakie smaki nam najbardziej odpowiadają, a także rodzaj przygotowywanego mięsa. Do marynaty do karkówki świetnie nadają się czosnek, zioła prowansalskie, papryka czy cebula. Drób połączmy na przykład z tymiankiem, a wołowinę z estragonem.  Z rybami z kolei znakomicie komponuje się pietruszka i cytryna. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych mieszanek przyprawowych do grilla, dzięki którym uzyskamy pewność, że karkówka, stek czy kurczak będą smakowały naprawdę dobrze. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kierować się zasadą, że do marynaty wybieramy po prostu takie zioła i przyprawy, jak lubimy. Samodzielne marynowanie to taka technika, w trakcie której możemy pozwolić sobie na eksperymenty i poszukiwanie własnych smaków i tworzenie unikalnych receptur.

Osobną kwestią jest to, jak długo powinniśmy trzymać mięso w marynacie. Jeśli zechcemy marynować je dłużej, pamiętajmy, że całość trzeba zostawić w lodówce. Po 12 godzinach możemy być pewni, że mięso odpowiednio wchłonie marynatę. Im dłużej marynujemy mięso tym lepiej. Jednak pamiętajmy – nawet krótkie marynowanie jest lepsze niż żadne. W przypadku ryb i mięsa drobiowego sprawdzi się nawet bardzo krótki kontakt z marynatą –także wtedy powinno nabrać atrakcyjnego smaku i aromatu. Koniecznie zadbajmy o to, żeby mięso w całości było pokryte zalewą. Im cieńsze kawałki, tym wyraźniejszy smak marynaty. Gdy są z kolei grube, możemy temu zaradzić i ponakłuwać je lub ponacinać. Unikajmy mięsa mrożonego, które po rozmrożeniu wypuszcza wodę i soki, co może utrudniać grillowanie. Pamiętajmy też, że przed położeniem na grillu lepiej zdjąć z mięsa większe kawałki ziół, ponieważ mogą się przypalać.

Jakie gotowe marynaty mamy do wyboru? Wygodna w zastosowaniu jest mieszanka przyprawowa Marynata do mięs klasyczna. Przed użyciem wystarczy po prostu połączyć ją z oliwą. Zwolennikom ostrzejszych smaków polecamy Marynatę do mięs pikantną. Jeszcze prostszym rozwiązaniem są Marynaty płynne Prymat. Nie trzeba do nich niczego dodawać, zawartość saszetki po prostu łączymy z mięsem i… gotowe! Także ona występuje w wersji klasycznej i pikantnej. Jeśli wybierzemy już marynatę, która odpowiada naszemu gustowi, problem przygotowania mięsa do grillowania mamy z głowy.

Dania z grilla z pewnością nie należą do najszybszych w przyrządzaniu, jednak zdecydowanie warto poświecić im trochę czasu. W grillowaniu nie jest ważny jedynie efekt końcowy, ale także cały proces – od przygotowywania zalewy po obracanie mięsa nad ogniem. Pamiętajmy, że smak zależy w dużej mierze od marynaty, zatem zamiast kupować gotowe mięso w zalewie koniecznie, ten ostatni przed grillowaniem etap przeprowadźmy w domowych warunkach.

A po więcej przepisów i pomocnych porad, jak przygotować się do grilla zapraszam TUTAJ!

 

  szparagi4.[1]  

Chrupiące grillowane skrzydełka

 

Grillowane steki z karkówki wieprzowej

 

Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami

 

  szparagi4.[1]  

Złociste udka w marynacie miodowo-ziołowej

 

Pałki z kurczaka w marynacie barbecue

 

Kolorowe szaszłyki warzywne w marynacie limonkowo-ziołowej

 

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

25.05.2017 13:59
koniecznie swoje marynaty!

Monika-twin

25.05.2017 09:38
ja dzis ide na pierwszego grilla!

bietka

24.05.2017 09:48
trzeba w końcu zacząć sezon grillowy :)
prymat