Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34

01.05.2017
Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34

Z czym kojarzą nam się warzywa? Pierwsza myśl to oczywiście dania wytrawne, sałatki lub dodatki do obiadów. Dzisiaj mam dla Was warzywną niespodziankę, która uprzedzam - będzie słodka!

Andrzej Polan przygotował swoje popisowe ciasto marchewkowe w towarzystwie karmelizowanych jabłek. Już na samą myśl o takim zestawieniu od razu czujemy zapach pysznego ciasta, wydobywający się z rozgrzanego piekarnika. Ten prosty przepis został wzbogacony o serek mascarpone i borówki. To musi być pyszne!

 


Składniki:
225 ml oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
275 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka soli
250 g startej marchewki
75 g orzechów włoskich
80 g kawy zbożowej
25 g masła do wysmarowania blachy
100 g bułki tartej do obsypania blachy
Do smaku: Imbir mielony Prymat

3 kwaśne jabłka
150 g miodu
sok z połówki cytryny
50 ml soku jabłkowego do nasączenia ciasta
250 g serka mascarpone
Do smaku: Pieprz chilli Cayenne, Cukier z prawdziwą wanilią, Cynamon kora Prymat

 

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat