Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33

27.04.2017
Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33

Placki ziemniaczane to nie tylko specjalność polskiej kuchni. Są także uwielbiane na Węgrzech, gdzie nazywa się je langoszami i podaje najczęściej z masłem czosnkowym, śmietaną z cukrem, czy z tartym serem i szynką.

 

Placki ziemniaczane możemy przyrządzać na różne sposoby. Polakom najczęściej smakują z dodatkiem gęstego i treściwego gulaszu. U nas tym razem sięgniemy po tradycyjny przepis na węgierskie langosze i jak zawsze nieco go urozmaicimy. No to zapraszam na prawdziwe drożdżowo-ziemniaczane placki zwane langoszami z dodatkiem aromatycznych pomidorów przyprawionych idealnym do tego duetem: bazylią i oregano.

 

 

Składniki na ciasto (8 placków):
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
400 g mąki
2 duże lub 3 średnie ugotowane ziemniaki
Do smaku: Sól morska Prymat
500 ml oleju rzepakowego

 

Dodatki do placków:        
5 pomidorów polskich
20 ml octu jabłkowego
100 g sera żółtego
200 ml śmietany 18%
Ogóreczki konserwowe z chili Prymat
Do smaku: Bazylia suszona, Oregano suszone, Pieprz cytrynowy, Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kamila_Domecka

28.04.2017 18:40
Interesujące danie, w sam raz na piątek, na pewno wypróbuję przepis :-)

Gryga Barbara

28.04.2017 14:01
Już wypróbowałam ten przepis. Placki bardzo mi smakowały, mężowi również. Dzięki, panie Andrzeju za fajne danie !

anka1988

28.04.2017 11:52
jako fanka placków z chęcią bym wszystkie spałaszowała :)
prymat