Jakie mięsa i pieczenie przygotować na Wielkanoc?

29.03.2017
Jakie mięsa i pieczenie przygotować na Wielkanoc?

W czasie Świąt Wielkanocnych często gromadzimy się przy rodzinnym stole. U każdego jest inaczej, ale zazwyczaj główne danie obiadowe to mięso. Już najwyższy czas pomyśleć o tym, co przygotujemy na świąteczny obiad. Po pierwsze trzeba się oczywiście zdecydować się na odpowiedni rodzaj mięsa. Po drugie – na sposób przyrządzenia. Co mamy do wyboru? Tak naprawdę nie istnieją żadne ograniczenia. Na wielkanocnym stole może pojawić się wieprzowina, drób, wołowina czy dziczyzna – co tylko zasmakuje nam i naszej rodzinie.

 

Wieprzowina to sprawdzony pomysł na udany świąteczny posiłek. Pamiętajmy, że warto czasem puścić wodze fantazji i przygotować mięso na oryginalny, mniej znany sposób. Propozycją na ciekawą kompozycję smakową jest polędwica w cieście francuskim. Mięso najpierw obsmażone, zawinięte w ciasto pieczemy w piekarniku. Dobrze jest użyć musztardy, pieprzu kolorowego w młynku i majeranku, żeby dodać całości charakteru i smaku. Taka potrawa z pewnością wzbudzi zainteresowanie naszych współbiesiadników!

 

 

Smaczna i atrakcyjna propozycja to również drób. Do najpopularniejszych mięs drobiowych należy indyk, kurczak, kaczka i gęś. Wyśmienitym daniem obiadowym jest pieczona kaczka z jabłkami. Na jej przygotowanie oczywiście trzeba sobie zostawić trochę czasu, ale cały proces wcale nie jest skomplikowany. Żeby kaczka miała wspaniały, wyrazisty smak, natrzyjmy ją przed pieczeniem olejem, czosnkiem, majerankiem, tymiankiem i pieprzem czarnym. Pokrojone jabłka wkładamy natomiast do środka kaczki. Dobrze jest wszystko sobie rozplanować, tak żeby móc wyciągnąć mięso, kiedy wszyscy będą już zasiadali do stołu.

 

 

Ostatnio wzrasta popularność indyka. Jego smak jest w pewien sposób zbliżony do kurczaka, ale jednak trochę inny. Sporo potraw przygotowuje się z piersi indyka. Ale do przygotowania nadaje się także udziec czy podudzia. Zalety tego mięsa można długo wymieniać, z pewnością zawiera wiele wartości odżywczych, a przy tym jest  stosunkowo chude. Przygotowując indyka, trzeba uważać, żeby nie zrobił się zbyt suchy. Jeśli jednak odpowiednio się postaramy, możemy z niego przyrządzić naprawdę przepyszne dania!

 

 

 

Fanom mięsa wołowego polecamy przyrządzenie na obiad pieczeni. W jej przygotowaniu jeden z najważniejszych elementów to marynata. Składają się na nią przede wszystkim olej, a także przyprawy: zioła prowansalskie, liście laurowe, pieprz czarny, czosnek, papryka itd. Żeby mięso nabrało odpowiednio smaku marynaty, dobrze po nasmarowaniu zostawić je w lodówce na dobę. Oczywiście najważniejsze to zrobić pieczeń w taki sposób , żeby była miękka – można w czasie pieczenia polewać ją co jakiś czas sosem, który wytwarza się z mięsa pod wpływem temperatury. Pieczeń nada się także znakomicie na wędlinę. Jedzona na zimno smakuje równie dobrze. Niezależnie od tego, w jakiej formie ją podamy, na pewno jej smak bardzo dobrze będzie komponował się z tartym chrzanem. Jeśli z kolei bardziej odpowiadają nam delikatne i łagodne aromaty, możemy sięgnąć po krem chrzanowy.

Pamiętajmy, że Wielkanoc to nie tylko śniadanie! Warto z wyprzedzeniem pomyśleć o innych posiłkach i przygotować pomysły i przepisy na świąteczne obiady. Część z mięs można jeść przecież także na zimno i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pojawiły się na naszych stołach obok jajek i sałatek wielkanocnych. Smacznego!

 

     

Pieczeń z mozzarellą

 

Pieczeń rzymska z marchewką

 

Pasztet rosołowy z wątróbką

 

       

Pieczone podudzie z indyka

 

Rolada schabowa z suszonymi pomidorami

 

Mięsna babka

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat