Aktualności Doradcy Smaku

ds5_odc13_fot_maciejpiorko-1156

Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

Bruschetta to przekąska pochodząca z Włoch. Jej podstawą jest ciepła grzanka, najczęściej podawana z oliwą, czosnkiem oraz świeżymi pomidorami z bazylią. Istnieje wiele wariacji na temat tego dania, dlatego Andrzej Polan pokusił się o przygotowanie autorskiej wersji bruschetty z awokado i sadzonym jajem przepiórczym.


Dawniej bruschetta była uważana za prostą i tanią przekąskę, którą spożywali rolnicy, dziś trudno znaleźć włoską restaurację, gdzie w menu brakuje tej aromatycznej grzanki. Sekretem wyjątkowego smaku bruschetty są dobrej jakości produkty oraz przyprawy i dodatki, których zapach sprawia, że nie chcemy się od niej oderwać. 

 

 

Składniki:
50 g masła klarowanego
10–15 szt. pomidorków koktajlowych
6 kromek pieczywa żytniego
2 sztuki awokado
Sok z ½ cytryny
5 szt. jajek przepiórczych
50 ml oleju rzepakowego
Oliwki Czarne Smak
Do smaku: Bazylia suszona, Papryka ostra mielona, Oregano suszone, Sól morska Prymat
Do dekoracji: Zielona cebulka

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz