Najbardziej uroczyste śniadanie w roku. Jak je przygotować?

28.03.2017
Najbardziej uroczyste śniadanie w roku. Jak je przygotować?

Jednym z najważniejszych momentów świąt wielkanocnych jest uroczyste śniadanie w Wielką Niedzielę. Zgodnie z tradycją spotykamy się wtedy w rodzinnym gronie i zasiadamy do wspólnego stołu zastawionego przeróżnymi smakołykami. Dzień wcześniej, czyli w Wielką Sobotę, święcimy produkty przyniesione w koszyku. Na stole zazwyczaj kładziemy poświęcone jedzenie, jednak ma ono raczej charakter symboliczny, ponieważ do koszyczka wkładamy wszystkiego po trochu. Najczęściej święcimy jajko, wędlinę, ciasto, sól i chleb, często do koszyczka wkłada się także odrobinę chrzanu. Najistotniejszym składnikiem jest oczywiście jajko, którym potem dzielimy się na rozpoczęcie świątecznego śniadania.

Ale jak przygotować idealne śniadanie wielkanocne? Na pewno warto pomyśleć o tym, żeby wszystko nieco wcześniej przygotować. Wówczas rano nie trzeba wszystkiego w pośpiechu kroić, gotować i układać. Oczywiście absolutnie obowiązkowym elementem uroczystego posiłku są jajka. Najczęściej gotuje się je na twardo i podaje w wybranej przez siebie formie. Często przygotowuje się również jajka faszerowane. Dobrą zabawą może być przygotowywanie kolorowych pisanek, które są ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. Wygodnie jest jajka ugotować już poprzedniego dnia; i tak podaje się je na zimno, więc nie ma potrzeby dokładania sobie kolejnego zajęcia na ostatnie minuty przed rozpoczęciem wspólnego posiłku. Tutaj mam dla Was dwie dobre rady: 1. Jeśli zależy nam na atrakcyjnym wyglądzie jajek, a nie mamy sił ich malować, możemy ugotować je w łupinach z cebuli – zabarwią się na elegancki, bordowo-rdzawy kolor; 2. Żeby w czasie obierania skorupka łatwo odchodziła od białka, dobrze przelać jajka zimną wodą zaraz po skończeniu gotowania.

Na wielkanocnym stole podaje się również różnego rodzaju wędliny – szynki, kiełbasy (w tym pieczoną białą kiełbasę) i pasztety. Podobnie jak w przypadku jajek wędliny również warto przygotować nieco wcześniej. Wszystko można pokroić i położyć na półmisku poprzedniego dnia wieczorem, a całość przykryć folią i oczywiście włożyć do lodówki. Z wędlinami podaje się chrzan, majonez, a czasem również sos tatarski. Trzeba pamiętać o tym, że na Wielkanoc wszyscy kupują duże ilości mięsa i dobrze jest się upewnić, że i dla nas nie zabraknie, można więc w sklepie zamówić porcję z małym wyprzedzeniem.

Choć sałatki nie są tak silnie kojarzone z Wielkanocą, tak jak jajka czy mazurki, to jednak również one stanowią nieodłączny element świątecznego śniadania. Najpopularniejsza jest tradycyjna sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw i surowego jabłka z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Ciekawą propozycją może być też sałatka z selerem naciowym, ziemniakami i jajkiem, które w połączeniu z majonezem, cebulą i po przyprawieniu szczypiorkiem, solą i pieprzem tworzą interesującą i smakowitą kompozycję.

Jestem pewien, że wszyscy lubią zjeść coś słodkiego i dlatego w niedzielny poranek serwuje się różne ciasta. Oczywiście wszelkiego rodzaju mazurki – z kajmakiem, masą czekoladową, z bakaliami, z pomarańczą itd. Na tym jednak nie koniec! Na wielkanocnym stole nie powinno również zabraknąć miejsca dla świątecznej babki, która polana lukrem i upieczona w specjalnej wysokiej foremce jest znakomitą ozdobą. Nic nie stoi również na przeszkodzie, żeby upiec inne ciasta, na przykład sernik, makowiec czy keks – możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę.

Śniadanie wielkanocne to wyjątkowa uroczystość i dlatego warto o jego przygotowaniu pomyśleć z wyprzedzeniem, tak żeby wszystko było pyszne i świeże. Smacznego!

 

A więcej smacznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat