Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11

20.03.2017
Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11

Ruskie, z jagodami, z truskawkami, kapustą i grzybami albo z mięsem. Polacy po prostu uwielbiają pierogi - niezależnie od tego czy serwujemy je na słodko, czy wytrawnie. Najczęściej gotujemy je lub smażymy, ale Andrzej Polan postanowił połączyć klasykę z nowoczesnością i przygotował pieczone pierogi faszerowane mięsem wołowym i... żurawiną.

Przyrządzając pierogi najczęściej stawiamy na klasyczne dodatki w postaci masła, smażonej cebulki lub skwarek. Tutaj tego nie znajdziemy! Pieczone pierogi zostały wzbogacone o wyjątkowy smak smażonej dyni z żurawiną oraz... sos chrzanowy. Tego połączenia nie można nie spróbować!

Składniki:
300 g mąki pszennej                                                                                          
200 g masła
250 g tłustego twarogu
1 jajko
Do smaku: Zioła prowansalskie suszone, Sól morska Prymat

400 g mięsa wołowego ugotowanego
2 cebule                                                                
400 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
2 garście jarmużu oczyszczonego z unerwień
60 g żurawiny suszonej
1 łyżka miodu                                                                                      
100 ml śmietanki 18%
Chrzan tarty Smak
Musztarda francuska Prymat
Szczypiorek do posypania
Olej do smażenia
Do smaku: Przyprawa do wołowiny, Pieprz czarny Prymat

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

22.03.2017 11:04
Dzień Dobruy, co można dodać zamiast dyni?

KORAL

21.03.2017 16:40
Świetne :)
prymat