Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

14.03.2017
Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

Lasagne - najczęściej przygotowywana po włosku, z sosem bolognese, a dziś Andrzej Polan zaprasza na wersję tego dania „po polsku” z pieczarkami.  

Wyjątkowego aromatu  lasagne nadają pieczarki i puder z grzybów leśnych. Można go w prosty sposób przygotować u siebie w domu za pomocą młynka do kawy. Bierzemy grzyby leśne suszymy, mielimy i gotowe!

Czy wiesz, że… Do sosu beszamelowego można dodać odrobinę cytryny, która lekko zakwasi jego smak.

Składniki:
4 płaty makaronu lasagne
500 g pieczarek
2 szalotki
50 g suszonych grzybów
110 g masła
100 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 cytryna
200 g serka śmietankowego
200 g sera gouda
Ogóreczki konserwowe Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Estragon suszony, Natka pietruszki suszona, Gałka muszkatołowa cała, Pieprz czarny, Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

15.03.2017 13:19
@Anonim Dziękujemy za uwagi. Jeżeli lazania zostanie upieczona w temperaturze 210-220 stopni uzyskamy zamierzony efekt. Dekoracja z pieczarek oczywiście jest elementem opcjonalnym.

Anonimowy

15.03.2017 09:06
nie czpeiaj sie.... on

Anonimowy

15.03.2017 08:02
Uważam że jest wiele nieścisłości w Twoim programie a mianowicie co innego robisz a co innego widać na ekranie no i jeszcze co innego mówisz. Przykładowo skoro mam mieć 500g pieczarek powiedz Już na samym początku żeby odłożyć kilka do dekoracji. Mówisz że rozgrzać piekarnik na 220 stopni a wkładasz potrawę do piekarnika a tam na wyświetlaczu 210 i taka sama temperatura jest gdy wyciągasz. To są detale ale podważają Twoją prawdomówność
prymat