Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

13.03.2017
Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

Czy zapiekanka musi mieć pół metra, aby się nią najeść? Jak podać tradycyjną bagietkę z ulubionymi dodatkami, żeby było nie tylko smacznie, ale też pomysłowo? Andrzej Polan ma odpowiedź na te pytania w dzisiejszym odcinku „Doradcy Smaku”.

 

Zapiekanka warzywna to jedno z najszybszych do przygotowania dań na ciepło. Idealna dla wegetarian, ale także jako urozmaicenie mięsnych posiłków. Zapiekankę możemy zaserwować w sposób, który będzie przypominał tartę. Czerstwą bagietkę kroimy w cienkie kromki i wykładamy nią dno tortownicy. Na wierzch dodajemy ulubione składniki i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.

 

Składniki:
1 długa bagietka pszenna
250 ml śmietany 30%
5 jajek
300 g pieczarek
1 cebula
400 g cukinii
100 g sera żółtego tartego
2 łyżeczki Musztardy sarepskiej Prymat
2 łyżki Bułki tartej Prymat
1 pomidor
Kapary Smak
Olej do smażenia
Do smaku: Bazylia, Oregano , Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

27.07.2017 20:47
ile należy piec bagietkę a następnie zapiekankę?

Anonimowy

16.03.2017 12:54
Planuje dziś zrobić ta zapiekanke

KORAL

14.03.2017 15:44
Świetne wykonanie.
prymat