Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatki, które przywołują wiosnę

Już się zbliża, już daje nam swoje radosne sygnały. Swoje rychłe nadejście oznajmia nam cieplejszymi promieniami słońca oraz zdecydowanie dłuższymi dniami. Wprawia w dobry nastrój i powoduje, że chcemy jeść lżej, mniej kalorycznie… Bo przecież wiosny nie można witać z poczuciem ociężałości. Jako pierwsza z podpowiedzi, co jeść w czasie oczekiwania na wiosnę, na myśl nasuwają się sałatki. Lekkie, lecz ze zdrową kaloryczną „wkładką”.

Dopiero wiosna rozpocznie sezon, w trakcie którego w „warzywniakach” i na straganach pojawią się dojrzałe i pachnące słońcem okazy warzyw. Ich aromaty i intensywne kolory sprawią, że bez żadnej dodatkowej zachęty będziemy po nie sięgać garściami. Obecnie najlepszym rozwiązaniem wydają się warzywa szklarniowe oraz mrożone. Zapewniam, że i takie nie są pozbawione cennych witamin. Warto więc w oczekiwaniu na lepsze czasy pałaszować to, co jest aktualnie dostępne. Zapewni to porcję zdrowia, do której warto dodawać składniki, które podniosą wartość energetyczną posiłku. 

 

Co dodawać do sałatek, aby były bardziej treściwe?

- białe mięso, np. kurczak czy indyk,

- ryby, np. wędzony łosoś czy tuńczyk w sosie własnym,

- jajka – na twardo czy półtwardo,

- orzechy, pestki lub ziarna,

- sery, np. feta, mozzarella czy halloumi,

- rośliny strączkowe, np. soczewica czy fasola,

- kasza – każda, którą lubimy.

 

 

Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatki, które przywołują wiosnę

Zapewniam, że po takim posiłku będziecie mieli mnóstwo energii i siły do różnych aktywności, Wasz mózg będzie funkcjonował na wysokich obrotach, będziecie bardzo skupieni i na pewno pierwszą myślą po zjedzeniu obiadu nie będzie drzemka na kanapie. Nawet jeśli z sałatek nie uczynicie posiłków głównych, to należy o nich bezwzględnie pamiętać jako o dodatkach do obiadu. Ja już nie wyobrażam sobie posiłku bez czegoś zielonego i zdrowego na talerzu. Czy też tak macie? 

 

Sałatki, które przywołują wiosnę

 

Sałatki, które przywołują wiosnę

 

Zdrowy dressing

Starajmy się zrezygnować z sosów, które zawierają składniki ciężkostrawne i tłuste, jak na przykład majonez. Warto dressing przygotować samodzielnie z prostych i dostępnych pod ręką składników.

Przepis na klasyczny vinegrette:

- oliwa i sok cytrynowy w proporcjach 3 do 1, np. 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku z cytryny,

- opcjonalnie – łyżka musztardy, łyżeczka miodu, suszone przyprawy do smaku: np. Oregano suszone oraz Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.

Idealną propozycją, która pomoże przygotować dressing także Sosy sałatkowe Prymat – gotowe do rozrobienia z oliwą bądź jogurtem naturalnym. 

Polecam!

 Sałatki, które przywołują wiosnę  Sałatki, które przywołują wiosnęSałatki, które przywołują wiosnę Sałatki, które przywołują wiosnę Sałatki, które przywołują wiosnęSałatki, które przywołują wiosnę  Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatka z kuskusem i granatem

 Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatka Flamenco z anchois

 Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatka Toscana z awokado

 

 Sałatki, które przywołują wiosnę  Sałatki, które przywołują wiosnęSałatki, które przywołują wiosnę  Sałatki, które przywołują wiosnę Sałatki, które przywołują wiosnęSałatki, które przywołują wiosnę  Sałatki, które przywołują wiosnę

Ryżowa sałatka z kurczakiem

 Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatka z łososiem i brokułem

 Sałatki, które przywołują wiosnę

Sałatka z roszponki

 

jan_mag 14.03.2017 10:34
Super propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak