Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

07.03.2017
Doradca Smaku VI: Śledź po japońsku, odc. 4

Śledź po japońsku na sposób polski to tak naprawdę podawana na przystawkę kompozycja sałatki jarzynowej, jajka na twardo, śledzia i natki pietruszki. Jednak dziś w programie Andrzej Polan proponuje coś zupełnie innego.

 

Śledź będzie przygotowany metodą zbliżoną do tej japońskiej. Dzięki temu nabierze formy tak popularnego u nas sushi. Sekretem dobrego sushi jest doskonale skomponowana kompozycja smaków, tutaj nie może być mowy o składnikach, które znalazły się w potrawie przypadkiem. Podobnie jest ze śledziem po japońsku wg pomysłu Andrzeja Polana. Wyrazisty smak śledzia zostaje złagodzony kwaśną śmietaną, odrobinę słodyczy zapewnia jabłko, a ostrości nadaje chrzan. Żeby wszystko pięknie prezentowało się na talerzu składniki zwijamy za pomocą maty do sushi. Tak podany śledź po japońsku z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. To również świetny pomysł na fantazyjne podanie śledzia podczas zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy.

Składniki:
2 główki sałaty rzymskiej baby    
1 l wody       
1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek
2 filety śledzia marynowanego                                                                                           
1 cebula czerwona                    
1 serek śmietankowy do smarowania                                 
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 jabłko             
3 Ogórki kwaszone Smak              
50 ml octu jabłkowego
Cukier
Olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: Liść lubczyku, Pieprz czarny grubo mielony, Sól morska Prymat

Do dekoracji:
100 ml śmietany 18%       
Koperek świeży 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

12.07.2017 11:35
Nie powiem, spróbowałam, ale chyba jednak wole klasyczne sushi. I to najlepiej nei to, co robi mój chłopak, a takie z Sakany z Moliera. Mój ukochany, żółty talerzyk maków <3

Suonatar

12.03.2017 10:33
Świetny przepis - koniecznie do zrobienia w domowym zaciszu :)

anka1988

10.03.2017 13:49
jak dla mnie połączenie idealne :)

Doradca Smaku

08.03.2017 10:59
@W wielu przepisach na śledzie po japońsku występuje ogórek w różnej postaci. Jego smak dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Oczywiście przygotowując danie ogórka kwaszonego możesz pominąć, jeżeli z różnych względów nie odpowiada Twoim upodobaniom.

Anonimowy

07.03.2017 21:25
Przepis ciekawy, natomiast prowadzący powinien mimo wszystko pilnować jakości produktów...ogórki kwaszone... bez komentarza!!!! Wymóg sponsora robi swoje, że zapomina się o zdrowiu. Tu kasza, śledź samo korzyści i dziadostwo kwaszone octem.
prymat