Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

06.03.2017
Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

Chili con carne to wbrew pozorom nie jest danie kuchni meksykańskiej, lecz jedna z ulubionych amerykańskich potraw. Doceniane za rozgrzewające właściwości i unikalną kompozycję smaków. Może być podawane na rodzinnym obiedzie z ryżem lub chrupiącą tortillą. Świetnie sprawdzi się też na spotkaniu ze znajomymi serwowane z nachosami.

 

Chili con carne nie może istnieć bez ostrego chili. Jeżeli obawiacie się, że danie będzie dla Was zbyt pikantne na koniec dodajcie odrobinę schłodzonej gęstej śmietany.

Czy wiesz, że…. Chili con carne ma coś wspólnego z bigosem – doskonale smakuje po ponownym podgrzaniu, gdy wszystkie składniki połączą się i wydobędą z siebie maksimum smaku.

Składniki:
500 g  mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
200 g surowego wędzonego boczku
1 batat                                  
1 cebula                              
400 g fasoli czarnej gotowanej        
2–3 łodygi selera naciowego
1 cytryna                            
1 kostka Rosołu wołowego Kucharek
3 łyżki koncentratu  pomidorowego
2 puszki pomidorów krojonych
2–3 placki tortilli
Olej do smażenia

Do smaku: Liść laurowy, Kolendra cała, Chili pieprz cayenne, Sól morska i Pieprz czarny Prymat.

Do dekoracji:
250 g pomidorków koktajlowych
200 g startego sera żółtego
200 ml śmietany kwaśnej 18 %
1 limonka 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat