Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

02.03.2017
Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

Jak wyglądają gołąbki, które najczęściej przygotowujemy we własnych domach? Bez wątpienia są pełne pysznego, dobrze doprawionego farszu z ryżu i mielonego mięsa. Jednak tym razem Andrzej Polan postanowił przełamać klasyczną, znaną powszechnie recepturę i proponuje nam oryginalne gołąbki z... dorsza. 

Tradycja tradycją, ale czasem warto pokusić się o małe zmiany, szczególnie w kwestii naszych kulinarnych przyzwyczajeń. W końcu nikt nie zabroni nam przygotować gołąbków w zupełnie nowym wydaniu. W kuchni "Doradcy Smaku" wariacja na temat tradycyjnego polskiego dania przeszła najśmielsze oczekiwania! Okazało się, że dorsz w towarzystwie odpowiednio dobranych dodatków idealnie komponuje się z... sałatą i pieczonymi winogronami!  

 

Składniki:

2 duże główki sałaty rzymskiej (ok. 8-10 dużych liści)
800 g zmielonego filetu z dorsza              
2 łyżki majonezu
2 łyżki Bułki tartej Prymat
1 pęczek szczypiorku        
1 pęczek koperku
500 ml Rosołu warzywnego Kucharek
3 łyżki Chrzanu tartego Smak          
240 ml śmietany 18%
50 g sera żółtego
Po 300 g winogron zielonych i czerwonych        
2 łyżki miodu
Olej rzepakowy

Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Pieprz biały mielony, Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat, cukier

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.03.2017 21:19
Gołąbki z dorsz na pewno smakują wybornie,rybkę lubie wiec gołąbki też by mi zasmakowały. ;)

anka1988

03.03.2017 20:58
gołąbki mięsne kocham, myślę że i takie z rybką bym polubiła :)
prymat