Przyprawa tygodnia: Czarny pieprz

20.12.2010
Przyprawa tygodnia: Czarny pieprz


Aby pogłębić smak i aromat  pieprzu, wrzucam go na mocno rozgrzaną patelnię, podlewam alkoholem i flambiruję, a dopiero potem dodaję pozostałe składniki sosu.

 

Uwielbiam również steki i carpaccio oprószone grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

Pieprz ma także wiele walorów zdrowotnych – zawiera dużo błonnika, wspomaga proces trawienia, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Olejki eteryczne, które zawiera, działają rozgrzewająco i są skuteczne w leczeniu przeziębień.  

 

Teraz pieprz czarny również w młynku ze zmienianym wkładem:

 

1

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tahitha

20.12.2010 19:21
Super, wymienny wkład to jest to !!!!

Małgorzata80

20.12.2010 12:06
Super pomysł ten zmieniany wkład:)
prymat