Impreza w domu. Jakie menu?

27.12.2016
Impreza w domu. Jakie menu?

Przygotowanie odpowiedniego menu na domówkę to wyzwanie dla niejednej gospodyni. Wiadomo, że pracy będzie sporo, a możliwości domowej kuchni są nieco mniejsze niż tej w restauracji. Dlatego dania muszą być dość proste w przygotowaniu i uniwersalne, ale oryginalne, aby zaskoczyć gości nowymi smakami i oczarować swoim kulinarnym talentem. Poniżej prezentujemy przekładowe menu, które z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu:

 

• Przekąski: spring rollsy, tarta, kanapki, koreczki

• Sałatki: do lekkich sałatek sos podajmy osobno

• Ciepłe dania: strogonow, żurek, pieczeń, kurczak pieczony

• Słodkości: trufle, ciasteczka (unikamy musów, ciast z kremem)

• Napoje: zimne i ciepłe, alkoholowe i bezalkoholowe

• Deska serów: pleśniowe, gouda, wędzony

• Owoce: kiwi, winogrona, cytrusy

 

O czym nie wolno zapomnieć:

• talerzach, szklankach, sztućcach

• sztućcach do nakładania

• serwetkach

• pieczywie

• sosach i przyprawach: musztardy, dipy (wypada podawać w miseczkach)

• kostkach lodu do napojów

 

Zimna płyta:

• ogórki kiszone

• grzyby marynowane

• oliwki czarne i zielone

• papryka marynowana

• jajka na twardo

• koreczki

 

Jak obliczyć ilość jedzenia na osobę:

• kanapki – 10 sztuk na całą noc

• przystawki wytrawne – 1-2 sztuki

• sery – 150 g

• wędliny – 150 g

• desery – 2 sztuki

• owoce – 175 g

• zupa – 250 ml

• pieczywo

 

*** Odwiedź Strefę Przekąsek i zainspiruj się pysznymi propozycjami w sam raz na karnawałowe przyjęcia!

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

27.12.2017 11:46
My spędzamy Sylwestra w domu w gronie rodzinnym i własnie szukam inspiracji co mogłabym przygotować :)
prymat