Aktualności Doradcy Smaku

prymat-11.201626835

Kochamy pierogi nie tylko od święta

Pierogi to danie, które zna po prostu każdy. Często zalicza się je do najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Sposobów na zrobienie pierogów znajdziemy naprawdę dużo. Kluczowe jest oczywiście nadzienie. Choć dzisiaj można spotkać się z naprawdę wymyślnymi farszami, to jednak wszyscy znamy przede wszystkim pierogi ruskie, z mięsem, z serem, a także z kapustą i grzybami. Te ostatnie to jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. 

 

Warto jednak pamiętać, że ważne jest też ciasto – dobrze sklejone, tak aby nadzienie nie wypadało z pierogów, i jednocześnie nie za grube. Wszystko polega na dopasowaniu odpowiednich proporcji. Przepisów jest bez liku. Składniki obowiązkowe to mąka i woda, do fakultatywnych należą olej, jajko, masło i sól. Trudno jest wskazać jeden idealny przepis, należy po prostu szukać tych sprawdzonych i uczyć się na własnych błędach.


Grzyby i kapusta to produkty, które są składnikami wielu świątecznych potraw. W połączeniu tworzą także farsz wigilijnych pierogów. Zarówno grzyby, jak i kapustę należy przed włożeniem do pierogów ugotować, a następnie opcjonalnie podsmażyć razem na patelni. W trakcie gotowania kapusty warto dodać ziele angielskie i liść laurowy. Farsz można doprawić majerankiem, cząbrem i oczywiście solą i pieprzem. Z zagniecionego i rozwałkowanego ciasta wystarczy tylko wykroić szklanką równe kółka, nałożyć do nich nadzienie, a następnie porządnie pozaklejać wszystkie pierogi. Można je ugotować od razu albo zamrozić.


Skoro wspominałem grzybach w pierogach, nie sposób pominąć kolejne nieodzowne danie naszych stołów wigilijnych. Mowa o barszczu z uszkami. Jak nietrudno się domyślić, nazwa pochodzi stąd, że te małe pierożki kształtem przypominają uszy. Często słyszy się, że z uszkami jest dużo zachodu i lepiej je po prostu kupić. Zrobienie ich w domu nie jest jednak bynajmniej niemożliwe, finezyjny kształt osiągamy w sposób łudząco przypominający lepienie pierogów. Farsz może być różnoraki, ale do wigilijnego barszczu najczęściej podaje się uszka z grzybami. W cieście do ich lepienia można wyciąć zarówno kółka, jak i i kwadraty.


Chyba najpopularniejszy rodzaj pierogów to pierogi ruskie. Ich nazwa nie pochodzi – jak mogłoby się zdawać – od Rosji, ale od Rusi Czerwonej, czyli  Galicji Wschodniej. Farsz składa się z ziemniaków, twarogu, podsmażonej cebulki oraz przypraw, głównie pieprzu i soli. Można je podawać ze skwarkami, cebulką, a także śmietaną. Bardzo dobrze pasują do kefiru. To świetny pomysł na postny posiłek. Prosty i smaczny! Choć zazwyczaj takiego nadzienia używa się do pierogów, stosunkowo popularne są również naleśniki ruskie. Pierogi ruskie to typowe danie w barach mlecznych, ale te z baru to jedno, a te domowe to drugie – nic ich nie zastąpi! Dlatego zachęcam do przygotowywania ich na własną rękę.

 

Zwolennicy mięsnych potraw doceniają z pewnością pierogi z mięsem. Ich przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, składa się jednak z paru kroków. Po pierwsze mięso trzeba ugotować, po drugie – zmielić, a po trzecie – dobrze przyprawić. Do gotującego mięsa warto dodać liść laurowy i ziele angielskie, do już zmielonego z kolei – sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i tymianek. Żeby urozmaicić nadzienie można z mięsem ugotować marchewkę i również ją zmielić albo dodać podsmażoną cebulkę. Dzięki temu mięso nie powinno być suche.


Osobna grupa to pierogi na słodko. Bardzo popularne są pierogi z serem. Jako farszu używamy zmielonego twarogu z cukrem i żółtkiem. Polecam dodać do nadzienia Cukru z prawdziwą wanilią Prymat, który doda całości aromatu i wyrazistości. Pierogi z serem można podawać ze śmietaną, a także z bułką tartą z masłem oraz z cukrem. Szczególnie łatwe w przygotowaniu są pierogi z owocami. Żeby smakowały naprawdę dobrze, warto zadbać o to, aby owoce nie były zbyt kwaśne. Polecam dodać do nich cukier z prawdziwą wanilią i cynamon.  


Najczęściej robi się pierogi z truskawkami albo jagodami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać innych owoców – jabłek, brzoskwiń, wiśni, gruszek czy śliwek. Tak samo jak pierogi z serem warto je posypać cukrem i dodać do nich roztopione masło lub kwaśną śmietanę. Pierogi to z pewnością nie jest danie na pięć minut. Niewątpliwie wymaga cierpliwości i spokoju. Choć łatwiej je kupić, to jednak warto chyba spróbować własnych sił i ulepić pierogi w domu. Takie zawsze smakują lepiej. Warto o ich przygotowanie pokusić się kilka tygodniu przed  świętami i jeśli już znajdziemy dłuższą chwilę, zrobić  w większej ilości i na zapas. W dzień Wigilii wrzucić jedynie na osolony wrzątek, z łyżką oleju, aby w trakcie gotowania się nie posklejały.

Pierogi z kapustą i grzybami i uszka to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Dobrze zadbać o to, żeby smakowały naprawdę wyjątkowo i świątecznie! Dobre ciasto i dobry farsz – to najważniejsze!


Polecam!

   

Pierogi ruskie

Pierogi z ziemniakami i soczewicą

 

Pierogi z fasolą i boczkiem

 

       

Pierogi z borówkami

 

Pierogi z makiem

 

Pierogi z mięsem i kaszą

 

     

Pierogi ze śliwką i orzechami

 

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Pierogi z jabłkami

 

Komentarze

  • 0
    zd
    Opublikowano

    Madzai

    Pierogi z każdym nadzieniem :) mniam!
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja bardzo lubię pierogi z owocami :)

Dodaj komentarz