Smak słońca zamknięty w słoikach

07.01.2016
Smak słońca zamknięty w słoikach

Esencją kuchni włoskiej są suszone pomidory. Tradycja ich przygotowywania wywodzi się z północnych Włoch. Dawniej była to metoda przechowywania, która pozwalała cieszyć się smakiem prawdziwych pomidorów również jesienią i zimą, dziś stanowi niezastąpioną alternatywę w kuchni.

Doskonała kompozycja suszonych pomidorów zanurzonych w aromatycznej, ziołowej zalewie to obowiązkowy składnik wielu potraw. Sekretem tego niepowtarzalnego smaku są starannie wyselekcjonowane, dojrzałe pomidory. Zabieg suszenia sprawia, że ich smak intensyfikuje się i nabierają słodko-ostrego charakteru. Zwyczajowo układano je na dachu i suszono na słońcu, dziś rzadziej korzysta się z tej metody, ponieważ odkryto, że w piekarniku lub elektronicznej suszarce można osiągnąć ten sam efekt i zachować wspaniały smak pomidorów.

Na zdrowie!
Trudno w to uwierzyć, ale suszone pomidory mają znacznie więcej właściwości prozdrowotnych niż ich świeży odpowiednik, który również nie ma się czego wstydzić. Jednak w wersji suszonej przepełnione są witaminami, mikroelementami i antyutleniaczami działającymi przeciwnowotworowo. Zapobiegają też miażdżycy i zawałom serca, ponieważ hamują gromadzenie się trójglicerydów, a poziom złego cholesterolu obniżają zawarte w pomidorach pektyny. Na pracę serca bardzo korzystnie wpływa obecny w nich likopen i potas. Warto też wiedzieć, że regularne spożywanie suszonych pomidorów z powodzeniem obniża ciśnienie krwi, a za sprawą solidnej dawki witaminy C wzmacnia się nasza odporność.

Zapach słońca
Oryginalny smak suszonych pomidorów nie można porównać do żadnego innego. Jest głęboki i słodki, a jednocześnie zdecydowany i intensywny. Potrawy z dodatkiem tego czerwonego warzywa nabierają wyrazistego i wykwintnego charakteru.  Na bazie suszonych pomidorów przygotowujemy setki różnorodnych dań. Doskonale komponują się włoskimi potrawami, kremowymi sosami oraz warzywami takimi jak: bakłażan, cukinia czy awokado. Stanowią również znakomity dodatek do sałatek – świetnie smakują z rukolą i ziołami, np. bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Idealnie współgrają z pieczoną rybą, mięsem drobiowym czy cielęciną. Suszone pomidory często można spotkać w towarzystwie serów: mozzarelli, gorgonzoli oraz parmezanu. Z suszonych pomidorów przyrządzamy również czerwoną wersję pesto. 

Nie marnuj zalewy
Suszone pomidory zazwyczaj zanurzone są w oleju lub w oliwie z oliwek. Jednak taka zalewa nabiera wyjątkowego aromatu, dopiero gdy jest wzbogacona o odpowiednie dodatki, np. czosnek, zioła lub kapary. Dlatego takiej pysznej zalewy nie wolno nam zmarnować, nawet gdy ostatni pomidor zniknie ze słoika. Warto wykorzystać oryginalną w smaku marynatę do przygotowania sałatek, past kanapkowych czy sosów do makaronów. 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat