Śródziemnomorskie skarby na wyciągnięcie ręki

07.01.2016
Śródziemnomorskie skarby na wyciągnięcie ręki

Czarne oliwki - apetyczne i dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu, zielone oliwki - soczyste i pełne niepowtarzalnego smaku. Te niewielkie owoce rosnące w gajach oliwnych to jedne z najbardziej popularnych, a zarazem najzdrowszych przekąsek na świecie.

Pochodzące z regionu morza śródziemnego owoce drzew oliwnych są uprawiane od tysięcy lat. Ich liście niosły za sobą szereg symbolicznych znaczeń: dekorowano nimi zwycięzców olimpiad sportowych, a także korzystano z nich przy różnych rytuałach religijnych. Zbiory oliwek trwają od końca września do połowy listopada. Owoce zebrane w pierwszych dniach zbiorów mają kolor zielony, dopiero z czasem dojrzewają, stopniowo ciemnieją, aż nabierają czarnej barwy.

Smak tkwi w kolorze
Mimo że zrywamy je z tych samych drzew, to smak oliwek zależy przede wszystkim od ich koloru. Zielone wyróżniają się zdecydowanym, niezwykle charakterystycznym smakiem, natomiast oliwki o czarnej barwie są łagodniejsze, ale przeznaczone szczególnie dla miłośników lekkiej goryczki - oczywiście obie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników. Wytrawny, bogaty smak to zdecydowanie nie jedyna zaleta oliwek - faktem jest, że są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi potrzebnych związków mineralnych. Są lekkostrawne, a więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń, a gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają silne właściwości przeciwmigrenowe.

Lekka i zdrowa kuchnia
Oliwki kojarzone są głównie ze zdrową kuchnią śródziemnomorską. Największym na świecie producentem tych niewielkich owoców jest Hiszpania, a zaraz później Włochy i Grecja. Codzienne menu krajów śródziemnomorskich nie może obejść się bez oliwek, które dodawane są do większości dań. Nawet w Polsce coraz częściej doceniamy ich smak i chętnie serwujemy je jako przekąski czy też wykwintne dodatki do potraw lub drinków.

Idealnie komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły też jako składnik pizzy. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik sałatek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter.

„Płynne złoto”
Z oliwek produkuje się także zdrową i powszechnie znaną oliwę. Już w starożytności Homer nazywał ją „płynnym złotem”, ponieważ była znana ze swoich wyjątkowych właściwości – wówczas wierzono, że jest eliksirem długowieczności i dobrego zdrowia. Okazało się, że nasi przodkowie mieli rację. Oliwa pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu”, co bezpośrednio zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Poza tym ułatwia przyswajanie witaminy A i E oraz wzmacnia wątrobę. Zbawiennie wpływa też na układ trawienny i regulację masy ciała. A w czasach kultu wiecznej młodości nieocenioną właściwością oliwy z oliwek jest spowalnianie procesów starzenia, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat