Kutia - potrawa wigilijna na Wschodzie

12.12.2016
Kutia - potrawa wigilijna na Wschodzie

Kutia to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Obecnie uważana jest za dawną potrawę kresową, którą do dziś w Święta przygotowuje się we wschodnich województwach Polski. Ten słodki deser serwuje się przede wszystkim na wigilijny wieczór.

Pszenica, słód, ziarna maku, miód, orzechy i różnego rodzaju bakalie - to podstawowe składniki kutii. Jednak sposobów jej przygotowania jest naprawdę sporo, a w dodatku przepis można modyfikować według własnych upodobań. Jeśli ktoś uwielbia rodzynki, spokojnie może dodać ich więcej, niż podaje oryginalna receptura. Wiele przepisów sugeruje też podanie do kutii mleka lub śmietanki, a dla fanów słodkich bakalii poleca się dodanie kilku kawałków kandyzowanych owoców, skórki pomarańczowej lub migdałów.

 

Jeśli szukacie smacznych pomysłów na świąteczne dania, to zapraszam do przeczytania Wpisu Tygodnia "Kutia - potrawa wigilijna na wschodzie" autorstwa KORAL. Znajdziecie tam kilka wersji tej wigilijnej potrawy.

KORAL zdradza trzy przepisy na Kutię.

 

UWAGA!

W naszym serwisie codziennie będziemy szukać najciekawszych i najbardziej inspirujących wpisów blogowych. Te, które zostaną wybrane przez Zespół DoradcaSmaku.pl, zostaną wyróżnione poprzez publikację na stronie głównej wśród aktualności Doradcy Smaku oraz nagrodzone dodatkowymi 300 punktami. Co tydzień spośród tych właśnie wpisów zostanie wyróżniony najlepszy – Wpis Tygodnia (za 1000 punktów)*.

Za 1000 lub 2000 punktów (w przypadku Wpisu Tygodnia będącego wideoblogiem) przekazanych od Doradcy Smaku można wybrać wymarzoną nagrodę z naszego Katalogu. Co miesiąc macie również szansę otrzymać tytuł Blogera Miesiąca, który dostaje nagrodę finansową w wysokości 500 zł. Piszcie więc dużo i ''smacznie'', a Doradca Smaku sowicie Was za to wynagrodzi.

Kryteria wyboru:
• oryginalna tematyka
• zdjęcia wysokiej jakości
• własne opracowanie tematu (autorski opis, własne przykłady)
• wysoki poziom poprawności językowej
* Zespół DoradcaSmaku.pl może wyłonić w ciągu tygodnia dowolną ilość wpisów. Jednocześnie zastrzega możliwość braku wyróżnienia jakiegokolwiek wpisu w danym tygodniu.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

12.12.2016 14:11
Wspaniały przepis z babcinej kuchni.

Wiesława1

12.12.2016 14:08
U nas kutii nie robimy,ale ja próbowałam przygotowaną przez zaprzyjaźnioną Ukrainkę i mi smakuje.Czytam przepisy na blogu u KORAL i nabieram coraz większej ochoty na własne wykonanie.Brzmią i wyglądają pysznie.
prymat