Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami

25.01.2017
Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami

Ciasto drożdżowe smakuje doskonale nie tylko w wersji na słodko. Andrzej Polan w programie przygotował ciasto z pieczarkami i dużą ilością sera.

Jeśli ktoś z Was uważa, że wykonanie ciasta drożdżowego jest trudne, to zdecydowanie powinien spróbować przepis na ten smakołyk od Andrzeja Polana. Dzięki niemu przekonacie się, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest naprawdę łatwe. Cały sekret tkwi w tym, aby wszystkie składniki energicznie wymieszać, a następnie pozwolić wyrobionej masie spokojnie wyrosnąć. Drożdżówka idealnie komponuje się z farszem, który składa się z sera oraz pieczarek. Aby wzbogacić smak nadzienia wystarczy dodać odrobinę Tymianku oraz Rozmarynu Prymat. Dzięki tym przyprawom smakołyk będzie pachniał bardzo kusząco.

Możecie być pewni, że po upieczeniu ciasta nie będziecie mogli się powstrzymać od zajadania się nim.

Składniki:

Masło klarowane do smażenia,
2 jajka do posmarowania ciasta.
Ciasto:
300 ml wody,
150 ml mleka,
1 kg mąki pszennej,
200 ml oleju rzepakowego,
100 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru drobnego.
Farsz:
1 cebula,
300 g pieczarek,
200 g mielonego twarogu,
200 g sera dojrzewającego typu parmezan, gran padano lub bursztyn,
3 kulki sera mozzarella w zalewie.
Do smaku: Tymianek, Rozmaryn, Oregano, Pieprz czarny Prymat, Masło klarowane do smażenia.

 

Sposób przygotowania znajdziesz TUTAJ

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

06.11.2016 22:15
alez ona smacznie wygląda, fajna sprawa taka jedna duża drożdżówka w wersji wytrawnej :)

bietka

04.11.2016 09:55
pyszne drożdżóweczki, do tego kubek mleka i nic mi więcej nie trzeba :)
prymat