Doradca Smaku V: Panna Cotta z maślanki

23.02.2017
Doradca Smaku V: Panna Cotta z maślanki

Andrzej Polan przygotował danie, którym z pewnością przypodoba się wszystkim łasuchom. Włoska panna cotta to w końcu niezwykle smaczny i delikatny deser. Wykonajcie go w domu i odkryjcie pyszne oblicze wiśni.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to koniecznie spróbujcie przyrządzić  w domowym zaciszu ten smakołyk. Jest duże prawdopodobieństwo, że stanie się on Waszym deserem popisowym. Wiśnie w połączeniu z cynamonem Prymat smakują bardzo ciekawie i oryginalnie. Panna cotta przygotowana przez Andrzeja Polana jest to wersja inna niż ta tradycyjna, ponieważ jest na bazie maślanki z wanilią, a nie śmietany, jak to zwykle się robi we Włoszech. Aby deser był jeszcze bardziej kuszący warto podać go w szklanym, przezroczystym naczyniu. Do dekoracji idealnie sprawdzi się listek świeżej mięty. 

Składniki:

2 szklanki maślanki,
20 g Żelatyny wieprzowej Prymat,
1 szklanka śmietany 30%,
6 łyżek drobnego cukru,
Wanilia laska Prymat,
400 g wiśni bez pestek świeżych lub mrożonych,
1 cytryna,
Do smaku:
Cynamon mielony, Goździki suszone Prymat

 

Przepis na panna cottę znajdziesz TUTAJ

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

03.11.2016 15:22
brzmi ciekawie :)

bietka

03.11.2016 10:17
smaczny deserek : )
prymat