Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami

15.02.2017
Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami

Z jagodami, śliwkami, malinami, a przede wszystkim z kruszonką - to najbardziej znane odsłony uwielbianego przez nas ciasta drożdżowego. Smak tego prostego wypieku prawdopodobnie zna każdy, bo najczęściej kojarzy się nam z beztroskimi latami dzieciństwa. 

Dla niektórych to właśnie ciasto drożdżowe jest ulubionym dodatkiem do popołudniowej kawy. Z kolei inni uważają je za relikt przeszłości i zamiast piec "nudnego" drożdżowca wolą przygotować bardziej wyrafinowany deser. Dla mnie ten smak to esencja tego, co w wypiekach cenię najbardziej, czyli słodkości, lekkości i puszystości. Andrzej Polan zaproponował idealnie wypieczone ciasto drożdżowe z czekoladą i orzechami pistacjowymi, skusicie się?

Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
100 g prażonych pistacji

Ciasto:
300 ml wody
150 ml mleka
75 g świeżych drożdży
100 g drobnego cukru
200 ml oleju pistacjowo-rzepakowego
1 kg mąki pszennej

Do smaku: Cynamon mielony, Imbir mielony, Ziele angielskie mielone, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

15.02.2017 11:49
ale dobre !

anka1988

02.02.2017 20:08
uwielbiam drożdżowe wypieki!

Anonimowy

05.11.2016 19:43
Poprostu pyszne! !!super przepis! !!!

Maridka19

21.10.2016 05:12
Ciasto wczoraj upiekłam wygląda i smakuje obłędnie :) Doradco proszę o więcej takich przepisów :)

Doradca Smaku

20.10.2016 15:17
Tak, może być olej rzepakowy.

Anonimowy

20.10.2016 14:22
Może być zwykły olej?

Anonimowy

20.10.2016 12:47
Czy zamiast olej arachidowo-rzepakowego, może być coś innego ?

bietka

20.10.2016 11:32
super ciacho, warte wypróbowania :)

Krycha65

20.10.2016 11:25
Muszę to zrobić.

Doradca Smaku

20.10.2016 10:29
Koniecznie spróbujcie! Zobaczycie, że zniknie w mig :)
prymat