Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Tak się składa, że obecnie w kulinarnym świecie zbiegły się dwa sezony: grillowy i warzywny. Warto połączyć jeden z drugim i czerpać z nich to, co najlepsze. Jak wiadomo, sezonowe produkty smakują najlepiej i grzechem byłoby z nich nie korzystać. Tak więc zarówno smakosze karkówki jak i amatorzy letnich warzyw mogą najeść się do syta przy wspólnym stole. Pomysłów, przepisów i kulinarnych inspiracji jest cała masa.

Trudno jest wyobrazić sobie grill bez sałatek – świeżych, zdrowych i kuszących pięknymi kolorami lata. Jeśli chodzi o ich podstawę – sałatę – mamy do wyboru bardzo wiele rodzajów. Mamy zatem wygodne pole do popisu w sytuacjach, gdy do drzwi pukają niezapowiedziani goście, a my w lodówce oprócz światła mamy właśnie sałatę i zaledwie kilka warzyw.

Integrujący bób

Fenomenem sałatek jest to, że można je zrobić z praktycznie wszystkich dostępnych składników. Tak więc nikogo nie powinna szokować sałatka z bobem. Tak, wiem wiem – „ale kto go wyłuska!?” – spokojnie! Wspólne obieranie bobu może być świetnym sposobem do integracji. Dobrze wiedzieć, że bób zawiera mnóstwo błonnika i kwasu foliowego – to wartościowa ciekawostka, która może stać się pretekstem do ciekawej  dyskusji przy stole pełnym pyszności z grilla. Aby sałatka z bobu była soczysta, wystarczy skropić ją przygotowanym wcześniej sosem z cytryny i olejem z suszonych pomidorków. Tak przyrządzona sałatka zadziwi niejednego grillowicza!

 

Małe czy duże kawałeczki?

Powiedzenie „jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” idealnie pasuje do przygotowywania sałatek. Dobrze wiem, że „mała kosteczka” to bardzo subiektywne pojęcie. Dlatego sałatki można porównać do płatków śniegu – nie ma dwóch identycznych! Przygotowywanie sałatki nicejskiej wymaga tylko prostych składników i ostrego noża. Zestawienie pomidorków, papryki i dymki – pokrojonych w kawałeczki, (takie, jakie najbardziej Ci odpowiadają) to prawdziwy hit każdego grilla. Wszyscy, którzy nie mogą się doczekać na danie główne z grilla, mogą przekąsić sałatkę. Wówczas oczekiwanie będzie przyjemniejsze.

Przygotuj tę sałatkę, przepis znajdziesz TUTAJ

Sałatkowe wariacje na 6 sposobów Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Coś dla najmłodszych

Na grillu oprócz smakowitego mięsa, dobrej muzyki i towarzystwa, pojawiają się również najmłodsi, czyli Ci, którzy mają bardzo określone wymagania odnośni posiłków i niestety, nie tak łatwo z nimi o merytoryczne negocjacje. Sałatka przygotowana ze słodkich owoców, takich jak winogrona i jabłka, na pewno napełni głodne brzuchy pociech.  Sałatka Toscana to bezpieczne rozwiązanie, ponieważ nie zawiera składników wywołujących zdecydowane reakcje typu „nie będę tego jeść!”. Dla dzieci taka sałatka może być daniem głównym, a dla dorosłych smacznym dodatkiem do grillowanej karkówki.

Przepis do sałatki znajdziesz TUTAJ

Warto pamiętać!

  • Sałatki polej sosem zaraz przed podaniem
  • Jeśli chcesz zjeść sałatkę na wynos – sos przechowuj w szklanym słoiczku
  • Sałatki z rybą i makaronem lepiej smakują po kilku godzinach od przygotowania
  • Przedłuż świeżość sałaty, przechowując w lodówce umyte liście w pojemniku na warzywa

 

Moje propozycja sałatki na grilla:

Sałatka z roszponki i bobu z anchois i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g sparzonego bobu bez skóry
  • 50 g sałaty roszponki
  • 1 mały słoiczek (ok. 180-200 ml) suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek Smak
  • Kilka plasterków szynki parmeńskiej pokrojonej w paski
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek Smak
  • Kilka filetów anchois do dekoracji
  • 30 g sera parmezan w płatkach

 

Sos:

  • 50 g Sosu włoskiego Prymat
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kaparów Smak
  • Sól czosnkowa Prymat i świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos włoski wymieszać z oliwą, dodać roztarte kapary, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z bobem, szynką parmeńską i oliwkami. Tak przygotowaną sałatkę polać sosem, przełożyć do miseczek, na każdej porcji ułożyć filety anchois oraz płatki parmezanu.

 

 

Sałatkowe wariacje na 6 sposobów  Sałatkowe wariacje na 6 sposobówSałatkowe wariacje na 6 sposobów Sałatkowe wariacje na 6 sposobów   Sałatkowe wariacje na 6 sposobówSałatkowe wariacje na 6 sposobów Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Sałatka Royal z tuńczykiem i kaparami

 Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Carpaccio z rukolą

 Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Sałatka Fitness mix z wędzonym łososiem i arbuzem

 Sałatkowe wariacje na 6 sposobów  Sałatkowe wariacje na 6 sposobówSałatkowe wariacje na 6 sposobów  Sałatkowe wariacje na 6 sposobów  Sałatkowe wariacje na 6 sposobówSałatkowe wariacje na 6 sposobów  Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Sałatka Finezja z buraczkami i fasolą

 Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Sałatka Bolero ze śledziem i gruszką

 Sałatkowe wariacje na 6 sposobów

Włoska sałatka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Internetowa Kuchnia 20.06.2016 23:28
świetne i apetyczne przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak