Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, Przepis z programu Doradca Smaku

Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, Przepis z programu Doradca Smaku

Maleńkie i chrupiące słodkości to częsty przysmak, który kupimy w każdej cukierni. Nasi goście jednak szczególnie docenią te, o których przygotowanie pokusimy się sami, we własnej kuchni. Warto do dominującej w bezach słodyczy dobrać kwaśne dodatki – i właśnie tak zdarzyło się w programie Doradca Smaku. Spójrzcie na przepis.

Kto jeszcze nie próbował wypiekać bez we własnym piekarniku, ten może się tego nauczyć z prostego i szybkiego przepisu. A co do bezy? Doradca Smaku proponuje dwie olśniewające cukiernicze perełki – konfiturę z cytrusów oraz mus z białej czekolady i serka mascarpone.

Składniki:
10 białek jaj (ok. 375 g białek)
500 g cukru kryształu
Do smaku: Sól morska Prymat
Kilka Goździków całych Prymat

Konfitura z cytrusów:
500 g cukru kryształu
2 limonki
2 cytryny
500 g pomarańczy
50 ml likieru pomarańczowego
Do smaku: Wanilia w laskach, Chili pieprz cayenne Prymat

Mus z czekolady:
200 g białej czekolady
150 ml śmietana 36%
100 g serka mascarpone

Bezy: do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, stopniowo (po ok. 4 łyżki) dodając cukier (400 g). Ubijamy aż cukier się rozpuści a masa z białek będzie miała ciągnącą konsystencję. Z tak przygotowanej masy formujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej torebki ok. 30 bez i pieczemy je ok. 40-50 min w 130°C.

Pozostały cukier wsypujemy do młynka do mielenia kawy wraz z kilkoma goździkami i mielimy na puder.

Konfitura: do garnka przesypujemy cukier i karmelizujemy od czasu do czasu ruszając garnkiem (nie mieszamy łyżką). Odrobinę cukru zostawiamy. Sparzone limonki i cytryny kroimy w kostkę wraz ze skórką. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy do garnka sok. Pokrojone cytrusy dodajemy do skarmelizowanego cukru i gotujemy aż nadmiar wody odparuje. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół. Ziarenka wanilii oraz laskę dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku chili. Pod koniec wlewamy likier pomarańczowy.

Mus z czekolady: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do drugiej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do mocno schłodzonej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę dodajemy stopniowo do czekolady. Dokładnie mieszamy za pomocą różgi i odstawiamy do lodówki na min. 30 min, żeby mus stężał.

Łyżkami formujemy kulki z musu czekoladowego, układamy go na talerzach i polewamy konfiturą. Na wierzchu układamy bezy i posypujemy cukrem goździkowym. Talerz możemy ozdobić liśćmi świeżej mięty.

Maridka19 19.05.2016 18:33
Ale pyszne słodkości :)
18.05.2016 14:35
Przepis wygląda bardzo apetycznie :) niestety czas podali nieprawdziwy;/ w 50 minut nadal guma nie beza.....poza tym na którym piec stopniu piekarnika? i gdzie wideo????
krokus 18.05.2016 13:48
lubię beze, a ten deser wygląda bardzo apetycznie ;)
Jolcia_90 18.05.2016 12:09
uwielbiam bezy :) Mój stary piekarnik nie nadaje się do tych słodkości :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak