Fast food we włoskim wydaniu – przepis na piadinę

17.05.2016
Fast food we włoskim wydaniu – przepis na piadinę

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najpopularniejszych na świecie, zaraz obok francuskiej. Dlatego grzechem nie znać piadiny – placka, okrzykniętego włoskim fast food. W oryginalnej wersji nadziewana jest sosem pomidorowym, serem, mięsem – np. wędliną oraz grzybami, rukolą, szpinakiem. A to wszystko wewnątrz małego i podawanego na ciepło placka powstającego z mąki pszennej.

Kto przynajmniej raz był we Włoszech, ten wie, że piadiny można tam skosztować na każdym ulicznym rogu. Stąd też popularnie nazywana jest włoskim fast foodem, w rzeczywistości zaś podobna jest do hiszpańskiej tortilli. Wypełniona jest pysznymi dodatkami, które zamknięte w tym cienkim placku – dają fantastyczny efekt. Oczywiście nie może zabraknąć sosu pomidorowego, uwielbianego przez Włochów – sera oraz wkładki mięsnej, grzybów, rukoli i szpinaku. To wszystko daje smaczny efekt, który warto odtworzyć po słonecznych wakacjach spędzonych na południu Europy. Do dzieła! 

Przepis na piadinę - włoski fast food znajdziecie tutaj!

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolcia_90

18.05.2016 12:16
smacznie wygląda :)

Ewa Wojtaszko

18.05.2016 10:51
ooo to ja bym zjadła :)

krokus

17.05.2016 20:07
Zjadłabym z ogromną przyjemnością, :)
prymat